U Nemačkoj uhapšen Iranac zbog planiranja islamski motivisanog napada

Državljanin Irana sumnjiči se da je nabavio otrove cijanid i ricin kako bi izvršio "ozbiljan čin nasilja koji bi mogao da ugrozi državu"

Nemačka policija uhapsila je državljanina Irana osumnjičenog da je planirao da izvede islamistički motivisan napad, saopštile su vlasti u zapadnoj Nemačkoj.

U zajedničkom saopštenju nemačke policije i tužilaca navodi se da se 32-godišnji državljanin Irana sumnjiči da je nabavio otrove cijanid i ricin kako bi izvršio "ozbiljan čin nasilja koji bi mogao da ugrozi državu".

U okviru istrage sinoć je izvršen pretres stana osumnjičenog u gradu Kastrop-Rauksel. Tom prilikom priveden je i brat osumnjičenog, a odluka o izdavanju službenog naloga za hapšenje biće doneta naknadno.

Holger Heming iz kancelarije javnog tužilaštva u Dizeldorfu izjavio je da je policija zaplenila elektronske uređaje za skladištenje podataka, ali da tokom pretresa nije pronašla ni cijanid ni ricin.

Istakao je da je dojava o napadu dobijena od bezbedonosne agencije jedne "prijateljske zemlje". Nije precizirao o kojoj državi se radi, ali "Bild" piše da je reč o američkom Federalnom istražnom birou.

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer kazala je da je ova država i dalje direktna meta islamističkih terorističkih organizacija i da počinioci predstavljaju još jednu značajnu opasnost.

"Naše bezbednosne snage stoga očekuju pripreme za napad u bilo kom trenutku", rekla je ona i naglasila da su nemačke vlasti od 2000. godine sprečile 21 islamistički napad.

Prema podacima nemačkih obaveštajnih službi iz 2021. godine, broj članova ili pristalica islamističkih grupa smanjen je za 1,5 odsto na 28.290 pojedinaca.

Pre mesec dana nemačka policija sprovela je jednu od najvećih akcija u svojoj istoriji, u kojoj je učestvovalo oko 3.000 policajaca i tokom koje je uhapšen veći broj ljudi navodno povezanih sa ekstremno desnim pokretom "Građana rajha" (Reichsbürgerbewegung), koji su planirali da upadnu u Bundestag i kidnapuju vodeće nemačke političare, i ponovo uspostave Nemačko carstvo.