Svet

Švedska se pridružuje evropskom sistemu PVO

Ovo bi trebalo da pomogne da se popune postojeće praznine u trenutnom evropskom sistemu protivvazdušne odbrane
Švedska se pridružuje evropskom sistemu PVOwww.globallookpress.com © Staff Sgt. Kevin Long/Keystone Press Agency

Švedska namerava da se pridruži evropskom sistemu protivvazdušne odbrane, o čijem formiranju su zemlje članice NATO postigle dogovor prošle godine, najavio je premijer ove zemlje Ulf Kristerson.

Prema pisanju švedskih medija, Kristerson je rekao da će se Švedska pridružiti zajedničkoj inicijativi za protivraketnu odbranu 15 zemalja pokrenutoj na sastanku ministara odbrane NATO-a u oktobru pod nazivom "Evropski nebeski štit".

"'Rat' u Ukrajini pokazuje koliko je važno imati modernu protivvazdušnu odbranu za zaštitu civilnog stanovništva i infrastrukture", rekao je Kristersson.

Kristerson smatra da Švedska treba da doprinese NATO-u "novim kapacitetima", uključujući svoje vazduhoplovstvo i PVO.

Prema rečima švedskog premijera, zemlja je takođe spremna da uz pomoć kopnenih borbenih jedinica doprinese odbrani Severnoatlantske alijanse, pre svega baltičkih zemalja.

"Ovo je zajednička obaveza svih članova", naglasio je Kristerson, prenose švedski mediji.

Treći doprinos kolektivnoj odbrani NATO-a koji je Kristersson pomenuo u govoru je da Švedska, poput Danske, Norveške i drugih zemalja NATO-a, mora biti spremna da sa kopnenim borbenim jedinicama doprinese odbrani NATO-a, pre svega, baltičkih država.

Kristerson je istakao da je NATO ojačao odbranu baltičkih zemalja i Poljske 2017. godine, kao i odbranu Bugarske, Rumunije, Mađarske i Slovačke nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini prošle godine.

"Posvećenost pokazuje odlučnost čitavog NATO-a da se odupre svakoj agresiji. Švedska takođe mora da bude deo te odlučnosti", rekao je Kristerson.

U oktobru prošle godine Nemačka i 13 zemalja članica NATO-a potpisale su deklaraciju o stvaranju naprednijeg evropskog sistema protivvazdušne odbrane. Reč je o deklaraciji o takozvanoj inicijativi "Evropski nebeski štit", na inicijativu Berlina.

image