Svet

Morbidna provokacija ukrajinskih službi u oblasti Harkova: Otkopali grobove, pa unakazili tela

Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da je svrha provokacija Kijeva da zadrži pažnju Zapada i ubedi ih da je potrebno da se nastavi podrška Ukrajini
Morbidna provokacija ukrajinskih službi u oblasti Harkova: Otkopali grobove, pa unakazili telawww.globallookpress.com © Ashley Chan/Keystone Press Agency

Specijalne službe Ukrajine počinile su krajnje morbidnu provokaciju velikih razmera u oblasti Harkova, kada su otvorile grobove i iskopavale i skrnavile tela, kako bi ih predstavili kao žrtve "ruske agresije" saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Predstavnici Državnog istražnog biroa i Službe bezbednosti Ukrajine organizovali su otvaranje grobova na grobljima u naseljima Kazački Lopan, Veliki Burluk, Šipovatoje i Hatnoje u Harkovskoj oblasti, gde su sahranjeni lokalni stanovnici koji su umrli prirodnom smrću. Rusi su se nalazili na ovim prostorima od 24. februara do 6. septembra 2022. godine", navodi se u saopštenju.

Iskopana tela su unakažena i bačena u posebno pripremljene jame na periferiji naselja da bi se predstavila kao dokaz ruskog "mučenja" i "pogubljenja". Ukrajinske snage bezbednosti sada fotografišu i snimaju tela preminulih državljana Ukrajine, imitirajući rad forenzičara, napominje se iz ministarstva, prenose RIA Novosti.

Ministarstvo odbrane Rusije navelo je da je svrha provokacija Kijeva da zadrži pažnju Zapada i ubedi ih da je potrebno da se nastavi podrška Ukrajini.

"Ovim nehumanim metodama, kijevski režim, u odsustvu bilo kakvog uspeha na bojnom polju, nastoji da zadrži pažnju zapadne publike i ubedi strane partnere kijevskog režima u potrebu da nastave dalju podršku", saopštilo je Ministarstvo odbrane.

image