Vrtoglavi rast cena blokirao tržište nekretnina u Nemačkoj

U poslednjem kvartalu prošle godine ukupne investicije u sektoru komercijalne imovine bile su za 50 odsto manje u odnosu na petogodišnji prosek

Tržište nekretnina u Nemačkoj pretrpelo je težak udarac u četvrtom tromesečju prošle godine.

Ukupne investicije u sektor komercijalne imovine u zemlji dostigle su samo 9,9 milijardi evra (10,6 milijardi dolara) u poslednja tri meseca 2022. godine, što je pad od 50 odsto u poređenju sa petogodišnjim prosekom za taj period, prenosi "Blumberg".

Taj razvoj je u velikoj meri posledica rastućih kamatnih stopa, slabljenja privrede i rekordne inflacije, navodi se u saopštenju.

Mnoge velike transakcije nisu obavljene jer je došlo do vrtoglavog rasta cena i do velikog raskoroka između očekivanja kupaca i prodavaca, rekao je Markus Zorn, glavni izvršni direktor BNP Paribas Ril Estejt Nemačka.

Zorn smatra da će ovaj trend verovatno biti nastavljen tokom prve polovine 2023. godine, ali će se situacija preokrenuti u drugoj polovini godine.

Sličan scenario odigrava se i na tržištu stambenih nekretnina gde je obim poslova za celu godinu pao za 74 odsto u poređenju sa 2021, navodi BNP u posebnom saopštenju za javnost.

Evropske kompanije za nekretnine bore se sa padom u procenama i zaključivanju poslova nakon što su Evropska centralna banka i drugi kreatori monetarne politike brzo povećali kamatne stope 2022. godine, što je zaustavilo bum cena imovine koji je trajao više od jedne decenije.