Svet

Goldman Saks počinje masovno otpuštanje radnika

Po najnovijem planu moguće je otpuštanje 3.000 zaposlenih usled nestabilnog finansijskog tržišta
Goldman Saks počinje masovno otpuštanje radnikawww.globallookpress.com © Stephen Chung

Banka Goldman Saks će početi da otpušta hiljade radnika, otkrila su dva izvora upoznata sa planovima čuvene grupacije.

Na kraju trećeg kvartala Goldman Saks je imao 49.100 zaposlenih, a očekuje se da će biti otpušteno više od 3.000 radnika. Konačan broj otkaza tek treba da se utvrdi, rekao je jedan od izvora, dok je Blumberg objavio da će biti ukinuto oko 3.200 radnih mesta.

Banka je umanjila sklapanje velikog broja poslova zbog nestabilnih finansijskih tržišta na globalnom nivou, navodi Blumberg kao jedan od razloga otpuštanja radnika.

Otpuštanja će uticati na većinu velikih sektora banke, ali bi najviše trebalo da pogodi odeljenje investicionog bankarstva Goldman Saksa, preneo je Rojters i dodao da je banka odbila da komentariše promene.

Izvršni direktor banke Dejvid Solomon je na kraju 2022. poslao upozorenje bordu direktora da bi trebalo da se smanji broja zaposlenih u prvoj polovini januara.

Do otpuštanja dolazi uoči isplate godišnjih bonusa banke koji se obično isplaćuju u drugoj polovini januara a sada će, zbog novonastale situacije, biti smanjeni za oko 40 odsto.

Banka je pokrenula godišnji program otpuštanja još u septembru kada se pojavio plan za otkazivanje ugovora za pet odsto zaposlenih, zbog posledica pandemije korona virusa.

image