Svet

Bolsonaro hospitalizovan, demokrate traže njegovo izručenje

Demokrate porede bivšeg brazilskog predsednika Žara Bolsonara sa Trampom, i optužuju ga za podsticanje nasilja
Bolsonaro hospitalizovan, demokrate traže njegovo izručenjewww.globallookpress.com © IMAGO/Eduardo F S Lima

Bivši predsednik Brazila Žair Bolsonaro primljen je u bolnicu u Orlandu, na Floridi sa bolom u stomaku, izvestio je danas list "O Globo".

Bolsonaro je u poslednje vreme više puta bio hospitalizovan
zbog opstrukcije creva nakon što je bio žrtva napada nožem tokom kampanje za predsednika 2018. godine, preneo je Rojters.

On je otputovao u SAD dva dana pre nego što je Luiz Inasio Lula da Silva preuzeo funkciju predsednika Brazila.

SAD nisu primile zvaničan zahtev brazilske vlade u vezi sa statusom bivšeg predsednika Žaira Bolsonara, a nakon što su njegove pristalice upale u brazilski Kongres, saopštila je danas Bela kuća.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, koji je s predsednikom Džozefom Bajdenom na samitu SAD-Meksiko-Kanada u Meksiko Sitiju rekao je da američki zvaničnici nisu u direktnom kontaktu sa Bolsonarom, preneo je Rojters.

Amerikanci neće Bolsonara

Demokrate u Kongresu pozvali su američke vlasti da izruče bivšeg brazilskog predsednika Žara Bolsonara njegovoj matičnoj zemlji, nakon što su njegove pristalice uletele u zgradu vlade u prestonici Brazila.

Bolsonaro navodno živi na Floridi od decembra, kada je pobegao iz Brazila. On je odbio da učestvuje u svečanoj primopredaji predsedničkog pojasa svom nasledniku Luli da Silvi, koji svog prethodnika naziva "genocidistom".

Hiljade Bolsonarovih pristalica je marširalo brazilskom prestonicom, tvrdeći da su predsednički izbori u oktobru kompromitovani. Demonstranti, koji su insistirali da je bilo brojnih nepravilnosti u glasanju na izborima, na kraju su upali u brazilski Kongres, Vrhovni sud i predsedničku Palatu Planalto, što je dovelo do nasilnih sukoba sa policijom.

Bolsonaro je više puta negirao da je umešan u nemire, insistira da podržava samo mirne demokratske demonstracije.

Demokrata Hoakin Kastro smatra da Bolsonaro treba da bude izručen Brazilu. Kastro tvrdi da nedeljni protesti podsećaju na nerede na Kapitol Hilu 6. januara 2020. godine.

Predstavnica Njujorka Aleksandrija Okasio-Kortez takođe se oglasila, napisavši na Tviteru da su protesti u Brazilu bili isti kao "fašistički pokreti" koje je navodno orkestrirao Tramp kada je odbio da prizna izbornu pobedu Džozefu Bajdenu.

Slične stavove izneli su i predstavnici Mark Takano iz Kalifornije i Ilhan Omar iz Minesote, koji su obojica nazvali nerede "napadom" na demokratiju.

Predsednik Brazila, Lula da Silva, je primoran da proglasi vanredno stanje u federalnom okrugu Brazilija.

Ministar pravde Rikarda Garsiju Kapelija imenovan je da vodi "saveznu intervenciju".

Policija je uspela da povrati kontrolu nad vladinim zgradama koristeći suzavac i vodene topove, saopštivši da je privedeno oko 1.200 ljudi u centralu federalne policije, saopštilo je danas Ministarstvo pravde Brazila.

Najviše hapšenja se odigralo ispred sedišta vojske u Braziliji, gde su kampovale pristalice bivšeg predsednika Žaira Bolsonara, prenosi Rojters.

image