Prvi test za Makartija: Američki Kongres glasa o novim pravilima

Zakonodavci će u narednoj godini morati da se izbore sa brojnim izazovima, pre svega dugom Vlade SAD od 31,4 milijardi dolara

Prestavnički dom američkog Kongresa u ponedeljak će glasati o pravilima koja će u tom telu biti na snazi naredne dve godine, što će biti prvi test za novoizabranog lidera republikanaca u Kongresu Kevina Makartija, jer bi te mere ograničile i njegovu moć.

Poslanici bi tako mogli u bilo kom trenutku da zatraže njegovu smenu, a uz to, predložene su i izmene čiji je cilj ograničenje potrošnje. To su, inače, ustupci na koje je novi lider Predstavničkog doma pristao kako bi dobio neophodnu podršku tvrde linije partije.

Ako ove promene budu izglasane, između trenutka kada je predlog zakona predstavljen i kada o njemu može da se glasa moraće da prođe 72 sata, potrošnje vlade će biti ograničena na nivo iz 2022. godine, a biće osnovan i odbor koji će istražiti delovanje Ministarstva pravde.

Kako piše Rojters, zakonodavci će u narednoj godini morati da se izbore sa brojnim izazovima, pre svega dugom Vlade SAD od 31,4 milijardi dolara. 

Najmanje jedan republikanac, predstavnik Toni Gonzales, izjavio je da planira da glasa protiv predloga novih pravila, prevashodno zbog ograničenja potrošnje na odbranu koje je  nazvao "užasnom idejom".

"Imate agresivne Rusiju i Ukrajinu, imate rastuću pretnju Kine na Pacifiku... kako da pogledam naše saveznike u oči i kažem im da oni moraju da povećaju svoj budžet ali da ćemo mi svoj ipak smanjiti", rekao je Gonzales, prenosi Rojters.