Svet

Britanija Ukrajini šalje "čelendžer 2" tenkove? Krstarili Bosnom i Irakom

Ako bi došlo do ove isporuke, ova ostrvska zemlja bi postala prva nacija koja je odgovorila na molbe ukrajinskih lidera da opreme vojsku Ukrajine snažnim zapadnim tenkovima
Britanija Ukrajini šalje "čelendžer 2" tenkove? Krstarili Bosnom i Irakom© Photo by Sean Gallup/Getty Images

Velika Britanija razmatra da po prvi put oružanim snagama Ukrajine pošalje svoje glavne borbene tenkove "čelendžer 2", koji su se koristili i u Bosni i tokom rata u Iraku 2003. godine otkriva izvor "Skaj njuza".

Navodno, govori se o ukupno 10 oklopnih vozila što je dovoljno za opremanje tenkovske čete.

Diskusije o tome traju nedeljama, ali vlada Rišija Sunaka još nije donela konačnu odluku.

Ako bi Ujedinjeno Kraljevstvo takvu isporuku odobrilo, postalo bi prva nacija koja je odgovorila na molbe ukrajinskih lidera da opreme vojsku Ukrajine snažnim zapadnim tenkovima.

Grupacija koja pruža vojnu podršku Ukrajini, a koju čini oko 50 nacija na čelu sa SAD , uključujući Veliku Britaniju, trebalo bi da sledeći sastanak održi 20. januara, a najave o slanju nove pomoći, poput tenkova, mogle bi se čuti baš tada.

Ovo, kako tumači izvor "Skaj njuza", ne bi samo po sebi "promenilo igru", ali bi navodno probilo led i otklonilo barijeru koja je do sada saveznike Ukrajinaca sprečavala da im ponude zapadne tenkove, iz straha da će taj potez voditi preteranoj eskalaciji.

"Biće to dobar presedan i demonstracija pred drugima, pre svega pred Nemačkom i njihovim ’leopardima’... i ’abramsima’ iz Sjedinjenih Država", rekao je ukrajinski izvor.

Reč je, naime, o tenkovima koji su glavni u oružanim snagama te dve zemlje, koje one međutim, uporno ne šalju Ukrajini uprkos njihovim molbama.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije nije htelo ni da potvrdi, a ni da demantuje da britanska vlada razmatra slanje tenkova. 

"Vlada se obavezala da će izjednačiti ili premašiti prošlogodišnje finansiranje vojne pomoći Ukrajini 2023. godine, a mi ćemo nastaviti to nadograđujemo ka nedavnim donacijama, obukom i daljim poklanjanjem opreme", rekao je portparol vlade.

Britanija je Ukrajini do sad poslala više od 200 oklopnih vozila, uključujući vozila "stormer" naoružana "starstrejk" raketama.

Zelenskom su sa ostrva stizali i šlemovi, panciri, mobilna i logistička vozila, protivtenkovsko oružje, rakete i sistemi protivvazdušne opreme kao i zimska i medicinska oprema.

Velika Britanija je inače prošle godine poslala 14 tenkova "čelendžer 2" Poljskoj, u okviru dogovora da Varšava na taj način oslobodi tenkove T-72 iz sovjetske ere i pošalje ih Kijevu.

"Čelendžer 2"  u upotrebi je od 1994.godine, težak je 62,5 tona i naoružan je topom od 120 milimetara i lančanim topom od 7,62 milimetara.

Zapadni tenkovi bi mogli da "poprave ravnotežu"

Četa tenkova "čelendžer" nalazi se u Estoniji u okviru misije NATO-a u istočnoj Evropi "za odvraćanje od ruske agresije".

Pukovnik Hamiš de Breton Gordon, bivši komandant 1. kraljevskog tenkovskog puka, rekao je da bi uvođenje zapadnih tenkova moglo da "preokrene ravnotežu" na bojnom polju u korist Ukrajine.

"Strateški ovo šalje veoma čvrstu poruku ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da su sve karte u igri. "Čelendžer 2"i "leopard 2" su moderni tenkovi i mnogo su bolje zaštićeni, pouzdaniji, brži", dodao je on. 

Nasuprot tome, ukrajinska vojska koristi tenkove iz sovjetske ere poput T-72, uključujući i neke koje su već isporučili partneri koji ih takođe koriste.

I ruska vojska se u velikoj meri oslanjala na tenkove proizvedene tokom Hladnog rata, a "čelendžeri", iako u poređenju sa njima moderni, poslednji put su unapređeni devedesetih godina prošlog veka.

 

image