Republikanci pripremaju istragu o FBI i bezbednosnim agencijama

Podkomitet će se najverovatnije baviti i revizijom krivične istrage protiv Donalda Trampa

Republikanci u Predstavničkom domu planiraju da osnuju poseban podkomitet koji će se baviti ispitivanjem otvorenih krivičnih istraga i poverljivih obaveštajnih podataka, piše "Njujork tajms" i ukazuje da bi to moglo da uključuje i reviziju krivične istrage protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Podkomitet za pravosuđe će najverovatnije voditi kongresmen Džim Džordan, republikanac iz Ohaja, koji će najverovatnije biti predsednik Odbora za pravosuđe, a ostaje da se vidi koga će još predsedavajući Kevin Makarti imenovati u taj specijalni komitet.

Kongresmen iz Teksasa Čip Roj, jedan od vodećih tvrdo desničarskih zakonodavaca, koji je naterao Makartija na ustupke tokom izbora za predsedavajućeg, predstavio je podkomitet kao deo izbornog sporazuma. 

On je istakao da se Makarti obavezao da će podkomitetu dati barem onoliko sredstava i osoblja koliko je odobreno i specijalnom komitetu Predstavničkog doma za istragu napada na Kapitol 6. januara 2021. godine. 

"Tako da, imamo više resursa i više moći da ispitamo ovu neposlušnu Bajdenovu administraciju", rekao je Roj za "Foks njuz".

Republikanci su već mesecima govorili o svojoj želji za takvom istragom koju su obećali i tokom kampanje za međuizbore 2022. godine.

"Mi ćemo močvaru smatrati odgovornom, od povlačenja Avganistana, preko porekla korona virusa, pa do zloupotrebe FBI", poručio je Makarti u svom prvom govoru otkako je izglasan za predsedavajućeg Predstavničkom domu. 

Tekst rezolucije o osnivanju podkomiteta dao bi mu mogućnost da ispita bilo koje pitanje u vezi sa građanskim slobodama ili kako je neka agencija savezne vlade prikupljala, analizirala i koristila podatke o Amerikancima, uključujući i otvorene krivične istrage.

Američko ministarstvo pravosuđa tradicionalno se opire da informacije o otvorenim krivičnim istragama budu dostupne Kongresu, napominje "Njujork tajms".

Republikanci, sa druge strane, podkomitet Džima Džordana porede sa komitetom iz 1970-ih, kojim je predsedavao demokrata Frank Čerč iz Ajdaha, koji je otkrio da su predsednici obe partije decenijama zloupotrebljavali obaveštajne podatke i građanske slobode. 

"Međutim u okolnostima u kojima je gospodin Tramp godinama bio predmet višestrukih krivičnih istraga, uključujući kontinuirane istrage o njegovim pokušajima da poništi rezultate izbora 2020. i njegovog čuvanja osetljivih dokumenata, demokrate predviđaju da će novi istražni podkomitet verovatno imati pristrasniju ulogu", piše američki list.

Kongresmen Džerold Nadler iz Njujorka, najviše rangirani demokrata u Odboru za pravosuđe, rekao je da je Čerčov komitet bio "ozbiljan i dvostranački pokušaj da se reformiše ponašanje obaveštajne zajednice, zasnovan na čvrstim i proverljivim dokazima".

Nasuprot tome, tvrdi Nadler, "ovaj novi komitet, podstaknut teorijama zavere koji će voditi najekstremniji članovi kluba MAGA" verovatno će biti sličniji ozloglašenom Komitetu za neameričke aktivnosti koji je bio aktivan sredinom 20. veka. 

Kongresmen Džordan, koji će voditi novi podkomitet, čvrsti je saveznik Donalda Trampa, napominje "Njujork tajms" i podseća da je on, krajem prošle godine, dok je Republikanska partija još bila u manjini, nadgledao izveštaj na hiljadu stranica u kojem se tvrdilo daje FBI špijunirao kampanju predsednika Trampa i ismevao konzervativne Amerikance, te da se "trulež unutar FBI gnoji", kao i da on dolazi iz Vašingtona. 

Rezolucijom o osnivanju novog komiteta, Džordan će najverovatnije dobiti ovlašćenje da od ministarstva pravde zatraži informacije o istrazi specijalnog tužioca, koji ispituje Trampove pokušaje da poništi rezultate predsedničkih izbora 2020. godine, kao i informacije o postupanju tužioca sa poverljivim dokumentima. 

Pretpostavlja se da će kongresmen otvoriti i poresku istragu o sinu aktuelnog američkog predsednika Hanteru Bajdenu, a Džordan će imati pristup visoko poverljivim informacijama koje obaveštajne agencije stavljaju na raspolaganje Komitetu za obaveštajne poslove.

Članovi Odbora za obaveštajne poslove imaju pristup nekim od najosetljivijih tajni u vladi, uključujući informacije o tajnim akcijama, koje se ne dele sa drugim zakonodavcima. Tradicionalno, lideri Predstavničkog doma imaju tendenciju da u obaveštajno veće svoje stranke stavljaju članove za koje smatraju da neće otkriti poverljive informacije.

Nova istražna komisija imaće 13 članova, od kojih će osmoro biti predstavnici Republikanske partije, ali američki list piše da nije jasno da li će republikanci birati članove tvrde desnice. 

Pored ove komisije, republikanci planiraju da formiraju i poseban komitet koji će istraživati "ekonomski, tehnološki i bezbednosni napredak kineske vlade, kao i njenu konkurenciju sa Sjedinjenim Državama".