Svet

Evropa protiv TikToka: Briga o deci ili strah od rusko-kineske "propagande"?

Aplikacija za razmenu video sadržaja, već zabranjena u američkom Kongresu, sada bi mogla da udari u zid i u Evropskoj uniji
Evropa protiv TikToka: Briga o deci ili strah od rusko-kineske "propagande"?www.globallookpress.com © Mateusz Slodkowski/Keystone Press Agency

U Sjedinjenim Državama, TikTok je omiljena meta zakonodavaca koji kinesku aplikaciju porede sa "digitalnim fentanilom" i svojski se trude da je zabrane.

Sada se to neprijateljstvo širi na Evropu, gde strahovi o bezbednosti dece i izveštaji da je TikTok, navodno, špijunirao novinare koristeći njihove AjPi lokacije izazivaju gnev i nepoverenje prema aplikaciji za deljenje snimaka koju koristi više od 250 miliona Evropljana.

Jedan od najglasnijih kritičara je francuski predsednik Emanuel Makron, koji je TikTok nazvao "naizgled nevinim" uzrokom "prave zavisnosti", kao i izvorom "ruskih dezinformacija".

Takvi komentari su išli ruku pod ruku sa agresivnim medijskim izveštavanjem u Francuskoj, uključujući naslovnu stranu dnevnika "Parizijen" od 29. decembra na kojoj je TikTok predstavljen kao "prava opasnost za mozak naše dece".

Briselski portal "Politiko" navodi da je moguće da će doći do novih ograničenja. Tokom posete SAD u novembru, Makron je rekao grupi američkih investitora i francuskih tehnoloških direktora da želi da reguliše TikTok, rekli su izvori.

Sa druge strane, predstavnici "TikToka" poriču da je ova aplikacija štetna i navode da sprovode mere zaštite dece koja koriste aplikaciju.

Iako nije jasno na koje regulative se Makron poziva - njegova kancelarija je odbila da komentariše - primedbe su dodatno zamračile situaciju sa TikTokom.

Pored dve istrage o zaštiti privatnosti širom EU koje bi trebalo da se završe u narednim mesecima, TikTok će morati da se pozabavi velikim, novim zahtevima za moderiranje sadržaja prema novom digitalnom pravilniku bloka (DSA) od sredine 2023. godine, kao i mogućnošću da bude uključen u novi pravilnik o digitalnoj konkurenciji bloka, Zakonu o digitalnim tržištima (DMA).

Ako irski regulator podataka, koji vodi istrage u ime drugih država EU, utvrdi da je TikTok prekršio pravilnik o privatnosti bloka, Opštu uredbu o zaštiti podataka, kazne bi mogle iznositi do četiri procenta globalnog prometa kompanije. Kazne mogu biti još veće prema DSA, koji počinje da se primenjuje na velike platforme sredinom 2023.

To što će možda morati da izdvoji nekoliko miliona evra mogao bi biti najmanji problem TikToka u Evropi, navodi "Politiko" i podseća da brojni evropski zvaničnici slušaju svoje američke kolege koje traže stroža ograničenja za aplikaciju usred straha da će podaci iz TikToka biti korišćeni za špijuniranje.

TikTok je pod istragom zbog navodnog slanja podataka o korisnicima iz EU u Kinu, što je jedna od dve istrage koje vodi Irska. Izveštaji da su zaposleni u TikToku u Kini koristili podatke sa aplikacije za praćenje kretanja dvojice zapadnih novinara samo su pojačali strahove od špijunaže, posebno u Nemačkoj.

"TikTok" je priznao incident i otpustio četvoro zaposlenih zbog, kako su rekli, neovlašćenog pristupa korisničkim podacima.

Pozivajući se na "nedostatak bezbednosti podataka i zaštite podataka", kao i na prenos podataka u Kinu, portparol grupe Socijaldemokratske partije u Bundestagu rekao je da je američka zabrana TikToka za telefone federalnih službenika "razumljiva".

"Mislim da ima smisla i kritički ispitati aplikacije kao što je TikTok i, ako je potrebno, preduzeti mere. Zato bih savetovao državnim službenicima, ali i svakom građaninu da ne instaliraju nepouzdane servise i aplikacije na svoje pametne telefone", dodao je Jens Cimerman.

Za Morica Kernera, poslanika centra u Evropskom parlamentu, potencijalni rizici povezani sa TikTokom su daleko veći nego sa Tviterom zbog veće baze korisnika kineske aplikacije u Evropi i činjenice da do trećina njegovih korisnika je starosti 13-19 godina.

"Kineska aplikacija TikTok bi trebalo da bude pod posebnim nadzorom evropskih vlasti. Borba između autokratskog i demokratskog sistema takođe će se voditi putem digitalnih platformi. Evropa mora da se probudi", poručio je poslanik.

U Švajcarskoj su poslanici ranije ovog meseca pozvali na zabranu TikToka na telefonima zvaničnika.

Međutim, do sada nijedna evropska vlada ili javno telo nije prekopiralo američku zabranu korišćenja TikToka na telefonima zvaničnika.

U odgovoru na pitanja "Politika", portparol Evropske komisije — koja je ranije savetovala svoje zaposlene da ne koriste "Metin" Vatsap - naveo je da bi svako ograničenje upotrebe TikToka za državne službenike EU "zahtevalo političku odluku i da će se zasnivati na pažljivoj proceni brige o zaštiti podataka, sajber bezbednosti i drugo."

Portparol je takođe istakao da "nema zvaničnih naloga Komisije" na TikToku.

Agencije za sajber bezbednost EU, Ujedinjenog Kraljevstva i Nemačke takođe nisu najavile nikakva konkretna ograničenja ali to, navodi "Politiko", ne znači da ih nema. Na primer, u Nemačkoj zvaničnici koji imaju ajfone ne mogu da koriste ili preuzmu aplikaciju.

Za hamburšku agenciju za zaštitu podataka, jednu od 16 u nemačkom saveznom sistemu, ograničavanje TikToka na službenim telefonima bila bi dobra ideja.

"Na osnovu onoga što znamo iz dostupnih izvora, delimo, između ostalog, zabrinutost vlade SAD koju ste spomenuli i stoga smatramo da je prikladno da se vladine agencije u EU uzdrže od korišćenja TikToka", rekao je portparol.

Ovo sugeriše da je najneposrednija javna pretnja za TikTok u Evropi vezana za privatnost. Od dve istrage koje sprovodi irski regulator privatnosti, ona koja se bavi bezbednošću dece u aplikaciji je najbliža kraju, rekao je portparol Irske komisije za zaštitu podataka.

U zavisnosti od ishoda diskusija između regulatora privatnosti EU – ispitivanje bezbednosti dece će verovatno pokrenuti mehanizam za rešavanje sporova – TikTok bi se mogao suočiti sa novim zahtevima za proveru starosti u EU. Druga istraga, koja ispituje TikTokove transfere podataka u Kinu, verovatno će se završiti sredinom godine ili krajem 2023. ako dođe do spora, rekao je portparol.

image