Pašinjan: Jermenija neće učestvovati u vežbama ODKB ove godine

Zbog trenutne situacije oko Lačinskog koridora, smatramo neprikladnim izvođenje vežbi na našoj teritoriji, poručio je jermenski premijer

Jermenski premijer Nikol Pašinjan izjavio je da zbog trenutne situacije, Jermenija neće održati vežbe ODKB koje su planirane za ovu godinu, kao i da se razgovor sa Ruskom Federacijom neće voditi jezikom ultimatuma kada je u pitanju otvaranje koridora Lačin, prenose "RIA Novosti".

"Ministar odbrane Jermenije je pisanim putem obavestio zajednički štab ODKB da se u trenutnoj situaciji na teritoriji Jermenije smatra neprikladno izvođenje vežbi te organizacije. Zbog toga, barem ove godine, takve vežbe neće biti održane", rekao je Pašinjan.

Prema njegovim rečima, sa ruskim partnerima ne treba da se razgovara jezikom ultimatuma kao i da sve što je moglo da se kaže o ovom pitanju, više puta je rečeno i nema šta da se doda.

Pašinjan je naglasio da nesmetan rad lačinskog koridora treba da obezbede mirovnjaci Ruske Federacije.

"Šesta tačka trojne izjave od 9. novembra 2020. godine navodi da zakonske obaveze za nesmetano funkcionisanje koridora Lačin leže na Azerbejdžanu i Rusiji. Što se tiče mirovnih snaga Ruske Federacije, oni su ti koji moraju da obezbede funkcionisanje koridora", rekao je Pašinjan.

Prethodno su jermenski mediji, pozivajući se na izvore, preneli da je Jerevan navodno postavio ultimatum Moskvi tražeći da se koridor Lačin otvori do 10. januara.

Nadamo se otvaranju granice sa Turskom za državljane trećih zemalja

Pašinjan je izrazio nadu da će u bliskoj budućnosti granica između Jermenije i Turske biti otvorena za građane trećih zemalja.

"Važno je da se između Jermenije i Turske ne vode samo pregovori, već radimo na tome da se sve dogovoreno ostvari. Nadam se da će granica između Jermenije i Turske biti otvorena za državljane trećih zemalja u bliskoj budućnosti. Ovo je takođe važno za međunarodni transport", rekao je Pašinjan.

Nismo dobili ponudu od Rusije da pristupimo Uniji

Pašinjan je dodao da Jermenija nije dobila zvaničan predlog Ruske Federacije o pristupanju Uniji. 

"Jermenija nije dobila zvaničan predlog Ruske Federacije da se pridruži Državi Unije. Takvog predloga još nema. Ali situacija nije tako jasna kao što se čini. Nezavisnost je apsolutna vrednost za Jermeniju i naš zadatak je da to obezbedimo", zaključio je premijer Jermenije.