Budimpešta protiv Prištine: Mađarska kao faktor nejedinstva Zapada

Mađarska i Evropska unija nisu saglasne po pitanju "Kosova", ali daleko od toga da je ovo prva nesuglasica Budimpešte i čelnika EU

Ministar inostranih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da će ta država glasati protiv članstva Prištine u evropskim telima, uprkos činjenici da je Budimpešta priznala nezavisnost takozvanog Kosova.

"Naš stav je da bi to dovelo u opasnost postizanje kompromisa ako bi određene evrpske formacije primile Kosovo pre postizanja sporazuma. I zbog toga će Mađarska glasati protiv članstva Kosova u evropskim telima", rekao je Sijarto na zajedničkoj konferenciji sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Naglasio je da je Mađarska što se tiče KiM, zaista zainteresovana da se na osnovu realnog i stvarnog dijaloga dođe do rešenja.

Tako je, još jednom, Evropska unija na delu pokazala nejedinstvo, nerazumevanje i raskol koji vlada među njenim članicama. Podsetimo, pet zemalja EU ne priznaje tzv. Kosovo, a to su Rumunija, Slovačka, Kipar, Španija i Grčka.

Čini se da bi i Mađarska mogla da poremeti planove tzv. Kosova i Zapada, koji lažnu državu svesrdno podržava na putu ka evropskoj porodici.

Međutim, daleko od toga da je ovo prva nesuglasica između Mađarske i čelnika EU.

Svađa i zbog Ukrajine

Kopredsedavajući Evropskog saveta za spoljne odnose Karl Bilt zapitao se pre nekoliko dana, nakon govora premijera Mađarske Viktora Orbana, "da li je ta zemlja zaista članica EU".

Govoreći o sukobu Rusije i Ukrajine, Orban je primetio da je "veliki deo Evrope već uključen u ovaj rat", raznim paketima pomoći Kijevu i obučavanjem vojnika ukrajinske armije.

Ocenio je da je Evropa u "ratu do pojasa i naglasio da je Mađarska uspela da se drži izvan toga, uprkos međunarodnom pritisku".

Čini se da, po ustaljenom receptu, Evropi smeta svako odstupanje od slike savršenstva koju po svaku cenu žele da prikažu u javnosti.

"Fajnenšel tajms" nedavno je pisao o evropskom jedinstvu na temu podrške kijevskom režimu, koji, kažu, ugrožava upravo Viktor Orban. Iako je po početku ruske specijalne vojne operacije mađarski premijer osudio istu, od tada je malo toga učinio što bi narušilo njegovo prijateljstvo s predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, ocenio je pomenuti list.

U celoj Evropi Putin čestitao praznike samo Vučiću i Orbanu 

Mađarska se, kao i Srbija, nebrojeno puta našla na meti kritika Zapada zbog veza sa Rusijom.

Tako su se, od svih evropskih lidera, samo predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban našli na spisku onih kojima su iz Kremlja stigle čestitke za novogodišnje praznike.

Vladimir Putin istakao je u čestitki mađarskom premijeru da uprkos teškoj međunarodnoj situaciji odnosi dve zemlje održavaju pozitivan trend.