Svet

U Bajdenovom kabinetu pronađeni obaveštajni podaci o Ukrajini i Iranu

U kancelariji je pronađen i privatni materijal, poput onog u vezi sa sahranom predsednikovog sina Boa Bajdena
U Bajdenovom kabinetu pronađeni obaveštajni podaci o Ukrajini i Iranu© Танјуг/AP Photo/Andrew Harnik

Među tajnim dokumentima pronađenim u kancelariji Džozefa Bajdena u nevladinoj organizaciji u Vašingtonu koju je koristio dok je bio potpredsednik SAD nalaze se i obaveštajni podaci o Ukrajini, Iranu i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Intrigantna je činjenica da su dokumenta pronađena prošle jeseni, samo šest dana pred američke međuizbore, ali je priča tek sada dospela u javnost.

U Bajdenovoj privatnoj kancelariji 2. novembra 2022. godine pronađeno je ukupno deset dokumenata sa oznakom poverljivosti datiranih između 2013. i 2016. godine, prenose američki mediji, koji se pozivaju na izvor upoznat sa ovim pitanjem.

U kancelariji je pronađen i privatni materijal, poput onog u vezi sa sahranom predsednikovog sina Boa Bajdena, koji je preminuo 2015. godine, kao i pisma saučešća, rekao je izvor za Si-En-En. Za sada nije poznato da li se u kutijama sa poverljivim dokumentima nalazio i lični materijal predsednika SAD.

FBI je uključen u istragu poverljivih dokumenata pronađenih u ovoj nevladinoj organizaciji, a američki državni tužilac Merik Garland primio je preliminarni izveštaj o istrazi. Izvor navodi da se sada čeka odluka tužioca, a jedna od mogućnosti je i otvaranje krivične istrage.

Bajden, koji je bio potpredsednik SAD za vreme mandata Baraka Obame od 2009. do 2017. godine, nakon toga je do 2020. imao kancelariju u organizaciji koja je udaljena nešto više od kilometar od Bele kuće.

Predsednik SAD danas je, tokom zvanične posete Meksiko Sitiju sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, ignorisao novinare koji su pokušali da stupe u kontakt sa njim, prenosi "Sputnjik internešenel".

Ranije danas Bela Kuća saopštila da je američko ministarstvo pravosuđa pregleda potencijalno poverljive dokumente iz vremena kada je Džozef Bajden bio potpredsednik SAD, koji su pronađeni u njegovoj bivšoj kancelariji u nevladinoj organizaciji u Vašingtonu.

Izvor upoznat sa predmetom je rekao američkoj televiziji da serija dokumenata ne sadrži nuklearne tajne, ali nije naveden stepen njihove klasifikacije i poverljivosti.

image