Svet

Nakon što su ih Amerikanci odbili, Ukrajina kasetne bombe navodno nabavlja u Turskoj

Kijev je kontroverznu municiju navodno počeo da nabavlja u Turskoj, koja te tvrdnje negira
Nakon što su ih Amerikanci odbili, Ukrajina kasetne bombe navodno nabavlja u Turskojwww.globallookpress.com © Patrick Pleul

Turska od kraja prošle godine Ukrajini šalje kasetne bombe, koje je Kijev prethodno tražio od Sjedinjenih Američkih Država, prenosi "Forin polisi" pozivajući se na neimenovane američke i evropske zvaničnike.

Reč je o tzv. dvonamenskoj poboljšanoj konvencionalnoj municiji (DPICM), koju su Turci krajem hladnog rata proizvodili u saradnji sa Amerikancima. Ona se koristi kao municija za artiljeriju, a dizajnirana je za uništavanje tenkova.

Kasetne bombe pri eksploziji raspršuju i do 88 manjih komadića metala, a ukoliko do eksplozije ne dođe, te bombe mogu predstavljati pretnju za civile i godinama nakon što su ispaljene.

Izvoz tog tipa municije zakonom je zabranjen u SAD zbog visokog procenta nedetoniranih eksploziva. Isti propisi predviđaju i da se kasetna municija može koristiti isključivo na delovima ratišta gde civili nisu prisutni.

"Nakon što su SAD odbile da Ukrajini pošalju kasetnu municiju, Turska je postala jedino mesto gde ste mogli da je nabavite", rekao je jedan od izvora "Forin polisija". "To pokazuje da iako se Turska približava Rusiji u nekim oblastima, ona je postala izuzetno važan vojni sponzor Ukrajine."

Većina evropskih država članica NATO-a potpisnice su Konvencije o kasetnoj municiji iz 2008. godine, koja zabranjuje korišćenje te vrste naoružanja. Turska tu konvenciju nije potpisala, ali je tvrdila da poštuje njena pravila, što se pokazalo kao neistina.

Turska je demantovala tvrdnje "Forin polisija" da su Ukrajini poslali kasetne bombe, prenele su "RIA Novosti". 

"Takve informacije služe onima koji žele da potkopaju naše napore za postizanjem mirnog rešenja", rekao je neimenvani turski zvaničnik iz administracije predsednika Erdogana za tu rusku agenciju. 

Ni Rusija ni Ukrajina nisu potpisnice te konvencije, a obe strane su u svom sukobu navodno koristile kasetnu municiju sovjetske proizvodnje. Kasetni projektil "točka-U" ubio je više od 20 ljudi i povredio daleko više u Donjecku početkom marta.

Moskva je za ovaj napad optužila Kijev, koji je te tvrdnje negirao. Organizacija "Hjuman rajts voč" objavila je da nije u mogućnosti da istraži incident.

"Ukrajina već ima velikih problema u svojim rukama, a oni će se samo povećavati sa uvođenjem ovog oružja", rekao je saradnik te organizacije Mark Hiznaj za "Forin polisi".

image