"Čajna dejli": Nemačka mora da vodi realističnu politiku prema Kini

Berlin je nedavno najavio novu kinesku strategiju sa ciljem da se oslobodi zavisnosti od Pekinga

U nedavnom intervjuu nemačkom listu "Handelsblat", kineski ambasador u Nemačkoj Vu Ken izrazio je ozbiljnu zabrinutost zbog nove, kineske strategije na kojoj nemačka vlada radi, a koja bi uskoro mogla da bude finalizovana.

Vu je izjavio da su, prema onome što mu je rečeno, takozvane interne smernice o Kini koje sastavlja nemačko ministarstvo privrede "vođene ideologijom" i preuveličavaju konfrontaciju između dve zemlje na način koji nema nikakve veze sa stvarnošću. To je, kako je rekao, "veoma uznemirujuće", jer smernice, navodno uvedene da bi se smanjila "naivnost" Nemačke i njena zavisnost od Kine, ukazuju na strateško odvajanje od Kine, piše u uvodniku "Čajna dejli".

Pozivi na takvu promenu našli su publiku u Nemačkoj kao rezultat preraspodele moći unutar nemačke vlade i neprijateljstava između Rusije i Ukrajine, koja su navela Berlin da priđe bliže "istomišljenicima", kao što su Sjedinjene Države. Iako to znači da Nemačka "gubi svoju nezavisnost", primetio je Vu.

Administracija Džozefa Bajdena iskoristila je ukrajinsku krizu koju je izazvala i koju održava, kao i političke borbe u Nemačkoj u okviru nemačke vlade i javnog mnjenja, da izvrši pritisak na Nemačku da se prikloni njihovoj strategiji nacionalne bezbednosti, piše "Čajna dejli".

Ostaje da se vidi kako će na kraju izgledati nova kineska strategija nemačke vlade zahvaljujući različitim stavovima unutar nje.

Kancelar Olaf Šolc je u više navrata izrazio protivljenje "razdvajanju" i izjavio da je spreman da nastavi da produbljuje ekonomsku i trgovinsku saradnju s Kinom i da radi s njom na stvaranju više mogućnosti za preduzeća u dve zemlje. Nemačka privredna komora je takođe saopštila da "odvajanje od Kine nije poželjan ishod" i pozvala vladu da nastavi da podržava nemačke kompanije u Kini.

Međutim, bilo je sve više glasova unutar nemačke vlade i društva da se ograniče ulaganja nemačkih preduzeća u Kinu i zabrani kineskim preduzećima da ulažu u ključne sektore nemačke privrede.

Kamen temeljac za razvoj odnosa Nemačke i Kine uvek je bilo njihovo međusobno poštovanje i razumevanje, navodi kineski državni list.

Budući razvoj kinesko-nemačkih odnosa zavisi od toga u kojoj meri Nemačka može da razjasni svoju perspektivu o pitanju Kine, tako što će se odvojiti od destruktivnog uticaja SAD.

I to važi ne samo za četvrtu po veličini svetsku ekonomiju već je podjednako primenljivo na svaku ekonomiju koja je u procesu, ili razmatra preispitivanje i prilagođavanje odnosa, ekonomskih ili političkih ili oboje, s Kinom, zaključuje "Čajna dejli".