Svet

Francuska i Italija daju PVO sistem Kijevu: Samo prvo da ga sklepaju

Ni Pariz ni Rim ne žele da se odvoje od svog PVO sistema "mamba", pa će za Kijev sastaviti novi od sakupljenih delova
Francuska i Italija daju PVO sistem Kijevu: Samo prvo da ga sklepajuwww.globallookpress.com © Giorgia Meloni Emmanuel Macron

Posle najave slanja oklopnih vozila i tenkova, Kijev bi trebalo da dođe u posed tri ili četiri najefikasnije protivvazdušne baterije koje isporučuju Francuska, Italija, SAD i Nemačka, izveštava francuska televizija BFM.

Iako se iz ovog zaključuje da "zapadna pomoć ne jenjava", činjenice govore drugačije, jer željeni sistemi nisu još uvek u Ukrajini, nego samo - u obećanjima.

Jedan od najsvežijih primera su Francuska i Italija, koje su se udružile da pošalju Ukrajincima sistem "SAMP-T Mamba", opremljen raketama srednjeg dometa Aster-30, a obuka ukrajinskih vojnika počeće u Francuskoj do kraja januara, potvrđeno je u francuskom Ministarstvu odbrane, prenosi BFM.

Iako se čini da je sve gotovo, zapravo nije ni počelo. Projekat bi trebalo da bude formalizovan tek u februaru, s obzirom da italijanskoj premijerki Đorđi Meloni treba vremena da reši političke probleme u zemlji, tvrdi list "Opinion", ali i neka tehnička pitanja sa Francuskom.  

Naime, ni Pariz ni Rim ne nameravaju da se odvoje od svoje "mambe". U Italiji ih ima šest, Francuska koristi osam za odbranu strateških objekata, a jedan je raspoređen u Rumuniji u misiji "Orao" koja se sprovodi u okviru NATO-a. Zbog toga će sistem koji će sledećeg leta biti poslat u Ukrajinu biti sastavljen od elemenata koje će prikupiti Francuska i Italija. 

Problem su i rakete Aster-30, navodi televizija BFM, jer su zalihe municije pri kraju, a ovo oružje veoma skupo.

Osim skoro komične situacije sa Italijom i Francuskom, i SAD su najavile slanje sistema "patriot", ali tek na kraju obuke za koju se prognozira da bi mogla da traje i šest meseci. 

Nemačka je takođe, nakon razgovora kancelara Olafa Šolca sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, obećala Kijevu bateriju sistema "patriot".

image