Francuska i Italija daju PVO sistem Kijevu: Samo prvo da ga sklepaju

Ni Pariz ni Rim ne žele da se odvoje od svog PVO sistema "mamba", pa će za Kijev sastaviti novi od sakupljenih delova

Posle najave slanja oklopnih vozila i tenkova, Kijev bi trebalo da dođe u posed tri ili četiri najefikasnije protivvazdušne baterije koje isporučuju Francuska, Italija, SAD i Nemačka, izveštava francuska televizija BFM.

Iako se iz ovog zaključuje da "zapadna pomoć ne jenjava", činjenice govore drugačije, jer željeni sistemi nisu još uvek u Ukrajini, nego samo - u obećanjima.

Jedan od najsvežijih primera su Francuska i Italija, koje su se udružile da pošalju Ukrajincima sistem "SAMP-T Mamba", opremljen raketama srednjeg dometa Aster-30, a obuka ukrajinskih vojnika počeće u Francuskoj do kraja januara, potvrđeno je u francuskom Ministarstvu odbrane, prenosi BFM.

Iako se čini da je sve gotovo, zapravo nije ni počelo. Projekat bi trebalo da bude formalizovan tek u februaru, s obzirom da italijanskoj premijerki Đorđi Meloni treba vremena da reši političke probleme u zemlji, tvrdi list "Opinion", ali i neka tehnička pitanja sa Francuskom.  

Naime, ni Pariz ni Rim ne nameravaju da se odvoje od svoje "mambe". U Italiji ih ima šest, Francuska koristi osam za odbranu strateških objekata, a jedan je raspoređen u Rumuniji u misiji "Orao" koja se sprovodi u okviru NATO-a. Zbog toga će sistem koji će sledećeg leta biti poslat u Ukrajinu biti sastavljen od elemenata koje će prikupiti Francuska i Italija. 

Problem su i rakete Aster-30, navodi televizija BFM, jer su zalihe municije pri kraju, a ovo oružje veoma skupo.

Osim skoro komične situacije sa Italijom i Francuskom, i SAD su najavile slanje sistema "patriot", ali tek na kraju obuke za koju se prognozira da bi mogla da traje i šest meseci. 

Nemačka je takođe, nakon razgovora kancelara Olafa Šolca sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, obećala Kijevu bateriju sistema "patriot".