Posvađali se LGB i T

Transrodnim aktivistima nije se dopala debata koju je držao govornik povezan sa LGB grupom za koju kažu da je transfobična

Zagovornici prava transrodnih osoba upali su na tribinu koju je na Univerzitetu "Makgil" u Kanadi držao govornik koji je povezan sa LGB grupom za koju se govori da je "notorno transfobična i trans-isključujuća".

Skup je prekinut, zbog čega zainteresovani nisu mogli da čuju šta bi saradnik univerziteta Robert Vintemjut imao da kaže o "razvodu LGB od T", iako im je i nakon ovog incidenta ostalo prilično jasno zašto bi četiri slova koja obično idu zajedno sada mogla da se pišu i sa duplim razmakom.

Organizator, Centar za ljudska prava i pravni pluralizam univerziteta, opisao je ovaj događaj kao razgovor o tome treba li zakon da olakša transrodnim osobama menjanje pola.

Ali, ono što je možda najviše zabolelo T bio je deo priče o "izuzetnim situacijama", odnosno debata o tome da bi pol s kojim su ljudi rođeni, bez obzira na njihov identitet i pravni pol, morali da budu prioritet u prostorima u kojima stanuju samo žene, ili u sportovima.

Razgovor je završen gotovo pre nego što je počeo, pa tako nije sasvim jasno da li je govornik mislio na dobro poznate situacije kada je transrodni pedofil mesecima boravio u skloništu za žene i decu, ili na to da su biološkim ženama, usled pojave trans sportiskinja koje se takmiče u ženskoj kategoriji, praktično ukinuti fer uslovi na raznim takmičenjima.

"T (trans) je mnogo ranjiviji od ostatka LGB-a. Mislim da o tome govori mnogo naučnih dokaza", tvrdi, međutim, Selest Trijanon, trans aktivistkinja koja je predvodila protest protiv ove tribine, dodajući da je Vintemjutov govor transfobičan i dodatno diskriminiše zajednicu.

Vintemjut koji se LGB zajednicom bavi 37 godina, kako prenosi Si-Bi-Si, kaže da su reakcije na njegovu tribinu histerične, a da je on došao na univerzitet da prenese poruku da i žene imaju ljudska prava, ali da su zaplašene zbog pokreta za trans prava.

"Verovatno se većina žena u ovoj zemlji ne slaže sa nekim transrodnim zahtevima, ali odbijaju da to kažu jer će biti viđene kao netolerantne. Svaka diskusija ili kritika se smatra 'govorom mržnje'", rekao je on dodajući da je ideja da bi njegov seminar doveo do genocida nad trans osobama "apsurdna"

Vintemjutov rad inače je inspirisao osnivanje LGB alijanse, britanske grupe koja se zalaže protiv prava transrodnih osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Grupa se protivila progresivnim zakonima o afirmaciji pola u Velikoj Britaniji, poput škotskog zakona o priznavanju roda, koji poboljšava sistem po kojem transrodne osobe mogu da se prijave za pravno priznanje.

Veb stranica LGB Alijanse sadrži tvrdnje da je pol binaran, da se primećuje po rođenju, kao i da promena pola može biti terzultat homofobije.