EU osudila političko nasilje u Brazilu

Političke razlike ne mogu opravdati krivična dela niti dovesti u pitanje rezultate demokratskih izbora, navodi se u saopštenju koje je potpisao Žozep Borelj

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj u ime Evropske unije oštro je osudio "šokantne akte političkog nasilja i neprihvatljiv napad na demokratiju" u Brazilu i izrazio solidarnost sa predsednikom Lulom i brazilskim institucijama u odbrani demokratije.

On je pozdravio napore da se istraže odgovorni za napade na brazilsku demokratiju i za akte vandalizma protiv javne imovine i istorijskog nacionalnog nasleđa.

"Političke razlike ne mogu opravdati krivična dela niti dovesti u pitanje rezultate demokratskih izbora. EU ponavlja svoje poverenje u brazilsku demokratiju i snagu njenih institucija. Naše uverenje je da će oni nadvladati nasilje i ekstremizam", piše u saopštenju koje je preneo Tanjug.

EU navodi da će sa novoformiranom brazilskom vladom raditi na jačanju  "obostrano korisnog strateškog partnerstva" i raduje se  produbljivanju odnosa sa Brazilom u odbrani i promociji demokratije, vladavine prava i ljudskih prava.

U nedelju 8. januara, pristalice bivšeg predsednika Žaira Bolsonara upale su u Braziliji u zgrade vlade, parlamenta i Vrhovnog suda, što je dovelo do nereda i otvorenog napada na demokratske institucije zemlje, samo nekoliko dana nakon inauguracije izabranog predsednika Luiza Inasija Lule da Silve.