Svet

Na meti republikanskih istraga Bajdenova porodica, bezbednosne agencije, poreska uprava...

Istrage će biti dodeljene već postojećim komisijama Predstavničkog doma, a u pojedinim slučajevima biće osnovani i posebni komiteti
Na meti republikanskih istraga Bajdenova porodica, bezbednosne agencije, poreska uprava...Getty © Alex Wong

Republikanska većina u Predstavničkom domu američkog Kongresa priprema niz istraga protiv administracije Džozefa Bajdena, njegove porodice i njega lično, što je bilo ključno obećanje republikanaca tokom kampanje za međuizbore.

Istrage će biti dodeljene već postojećim komisijama Predstavničkog doma, a biće osnovani i novi komiteti, uključujući jedan koji će nadgledati rad Ministarstva pravde SAD i obaveštajnih agencija, piše "Blumberg".

Hanter Bajden

Nadzorni odbor Predstavničkog doma, na čelu sa republikancem iz Kentakija Džejmsom Komerom, ispituje domaće i međunarodne poslovne odnose porodice Bajden kako bi utvrdio da li predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost. Bajdenov sin Hanter je u centru istrage. Komitet će početi sa saslušanjima u narednih 30 dana, saopštio je Komer.

Ministarstvo pravde SAD

Republikanci su u utorak za osnivanje podkomiteta za ispitivanje navodne zloupotrebe savezne vlade. Komisija, koju predvodi predsedavajući Komisije za pravosuđe Džim Džordan iz Ohaja, ispitaće istrage ministarstva pravde, što najverovatnije uključuje i onu protiv Trampa.  

Predstavnici Republikanske partije su kritikovali ministarstvo nakon racije koju je FBI sproveo u avgustu na Trampovom imanju Mar-a-Lago, u kojem su pronađena poverljiva dokumenta.

Džordan je dodao da će podkomitet takođe ispitati da li su vladini zvaničnici vršili pritisak na društvene mreže da cenzurišu ili ograniče konzervativne korisnike.

Povlačenje iz Avganistana

Očekuje se da će Nadzorni odbor Predstavničkog doma i Komisija za spoljne poslove, na čelu sa kongresmenom iz Teksasa Majklom Mekolom, nastaviti istragu o povlačenju američkih trupa iz Avganistana u avgustu 2021. godine.

Bajdenova administracija je kritikovana zbog poteza kojim je omogućen povratak talibana na vlast, a u samoubilačkom bombaškom napadu ubijeno je 13 američkih vojnika.

Republikanci vrše pritisak na ministarstvo spoljnih poslova i ministarstvo finansija da im dostave dokumenta koja se odnose na povlačenje.

Komer, koji je na čelu Nadzornog odbora, naveo je da sa drugim komisijama sarađuje po ovom pitanju i da je prioritet da se utvrdi "šta je sve ostalo iza povlačenja iz Avganistana".

Granica sa Meksikom

Republikanci su okrivili politiku Bajdenove administracije, a posebno ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Majorkasa, za sve veći broj migranata na američko-meksičkoj granici.

Predsedavajući Predstavničkog doma Kevin Makarti ranije je zapretio istragom o Majorkasu kako bi se utvrdilo da li treba otvoriti istragu o opozivu nakon što republikanci zauzmu Dom.

Republikanac iz Teksasa Pet Falon u ponedeljak je podneo zahtev za opoziv Majorkasa.

Nadzorni odbor Predstavničkog doma će i na ovom slučaju sarađivati sa drugim komisijama. 

Poreska uprava SAD

Posebna komisija kojoj predsedava republikanac Džejson Smit iz Mizurija u više navrata je obećao da će istražiti rad Poreske uprave, uključujući i način na koji, primera radi, neprofitna medijska organizacija "ProPublika" dobila pristup poreskim informacijama nekih od najbogatijih Amerikanaca.

On je saopštio i da će ispitati optužbe da je ta agencija ciljala konzervativce.

Republikanci su takođe najavili da bi mogli da se pozovu na isti zakon koji su demokrate koristile, dok su imale većinu u Predstavničkom domu, da bi dobili Trampove poreske prijave kako bi otkrili poreske evidencije demokrata i njihovih saveznika.

Poreklo virusa korona

Republikanci osnivaju posebnu komisiju koja će se baviti korona virusom, uključujući odgovor države na širenje virusa, obaveznu vakcinaciju i nošenje maski, kao i zatvaranje škola.

Dvanaestočlana komisija će izdati zaključke najkasnije do 2. januara 2025. godine.

Druge komisije će ispitati pitanja koja se tiču poput porekla virusa i njegove mutacije.

Republikanski kongresmeni najavili su da će istražiti Entonija Faučija, koji je rekao da će sarađivati sa komisijom Predstavničkog doma.

image