Kineski pogled: Deklaracijom EU i NATO-a Amerika iskorišćava Evropu

Amerikanci pokušavaju da EU okrenu protiv Kine i Rusije, iako to nije u interesu evropskih država, smatraju kineski stručnjaci

Hladnoratovska relikvija NATO, kako je naziva kineski "Global tajms", i politička i ekonomska zajednica suverenih država EU potpisale su zajedničku deklaraciju u utorak, obavezujući se da će svoje strateško partnerstvo dovesti na viši nivo kako bi se suočili sa zajedničkim izazovima.

Koji su to zajednički izazovi? Deklaracija je direktno optužila Rusiju za aktuelni konflikt, nakon čega je u hladnoratovskom maniru udarila i na Kinu, piše kineski medij.

U deklaraciji koju su potpisali predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg piše da se "najoštrije osuđuje ruska agresija", dok "rastuće kinesko samopouzdanje i 'asertivna' politika predstavljaju izazove na koje je neophodno odgovoriti".

Dok Severnoatlantskom alijansom i dalje dominiraju Sjedinjene Američke Države, Evropa pokušava da vodi nezavisnu spoljnu politiku. Vašington, ipak, ima drugačiju računicu: kroz bližu integraciju u NATO, oni žele da osujete pokušaje Evropljana da uspostave jedinice za brzo delovanje, rekao je kineski vojni stručnjak Song Žongping.

Vašington je Briselu podmetnuo imenovanje Kine u deklaraciji, navodi "Global tajms".

Amerikanci Kinu vide kao velikog rivala, ali ne planiraju da se sa njom suoče samostalno, pa zato pokušavaju da od Evrope naprave svoju logističku podršku. Oni takođe žele da prebace evropski kapital, resurse, ljudstvo, pa čak i vojnu silu u azijsko-pacifički region, kako bi se obračunali sa Kinom, smatra Song.

Takozvano strateško partnerstvo je samo lepši naziv za američke pokušaje da Evropu natera na poslušnost, zaključuje kineski stručnjak.

Način na koji se ova deklaracija odnosi prema Kini pun je snishodljive arogancije i zapadnog centrizma. Ironično je da Zapad, poznat po svojoj agresivnoj spoljnoj politici, optužuje druge za asertivnost. Neizrečena poruka u deklaraciji je – zašto Kina nije pokorna kada je Zapad maltretira, smatra profesor na univerzitetu "Fudan" Šen Ji.

Ako izuzmemo način na koji je NATO provocirao Rusiju pre konflikta, da li je Kina na bilo koji način ugrozila EU ili NATO? Za to ne postoji nijedan dokaz. Ipak, NATO deluje odlučno da "Kinu nauči lekciji" dok vodi proksi rat protiv Rusije. Vašington dobro zna da nema kapaciteta za to, zato i pokušava da uveže EU u svoju strategiju.

Pojedini ljudi na internetu već su sahranili ideju evropske strateške autonomije, pošto je očigledno da SAD uništavaju evropsku diplomatiju, ekonomsku autonomiju i vojnu moć. To je razlog zašto Vašington nastavlja da raspaljuje rusko-ukrajinski sukob, kako bi učinili evropske zemlje zavisnim od američkog bezbednosnog kišobrana, smatra Song.

I NATO i EU su međuvladine organizacije, ali način na koji je deklaracija napisana ukazuje da ona dolazi iz neke "nadnacionalne sile" koja veruje u to da može da vlada svetom. Sva tri potpisnika su savršeni primeri zapadnog centrizma i hegemonije.

"Ruska pretnja je najneposrednija, ali nije jedina. Mi prisustvujemo pojačanim kineskim pokušajima da oblikuju svetski poredak na način koji njima odgovara", tvitovala je Fon der Lajenova nakon potpisivanja deklaracije. Kada kaže "svetski poredak", ona misli na poredak koji čini manji broj zapadnih zemalja predvođenih od strane SAD, koji one pokušavaju da nametnu ostatku sveta.

Ovakve izjave nisu iznenađujuće, pošto Fon der Lajenova već duže vreme igra ulogu portparola za američke interese, rekao je Song "Global tajmsu".

Na primer, "sankcije su tu da ostanu" je jedna od njenih najglasnijih poruka u vezi sa rusko-ukrajinskim sukobom, čak i ako je teška zima sve bliže. I dok se neki Evropljani pitaju šta su te samoubilačke sankcije i proksi rat donele njihovim zemljama, jedna stvar je sigurna – oni nemaju mnogo izbora osim da američki gas plaćaju četiri puta skuplje nego nekada.

Pravi izazovi sa kojima se EU u ovom trenutku suočava su recesija, inflacija, deindustrijalizacija i gubitak strateške autonomije. S druge strane, NATO, koji je izgubio smisao svog postojanja, namerno pravi protivnike kako bi produžio sopstveni život. Za Evropu bi bilo bolje da izbegne uvlačenje u nepotrebne sukobe, kako ne bi postala američki kućni ljubimac, zaključuje se u tekstu.