Amerika u strahu: Ozloglašeni terorista ISIS-a nestao iz zatvora

Veruje se da je teroristička grupa, čiji je Koti bio član, otela i ubila 27 ljudi

Jedan od pripadnika takozvanih "ISIS Bitlsa" Aleksanda Koti, koji služi doživotnu kaznu zatvora zbog mučenja i ubistva zapadnih talaca u Siriji, misteriozno je nestao iz američkog zatvorskog sistema što je izuzetno zabrinulo javnost.

Podaci Federalnog zatvorskog biroa (BOP) pokazuju da ozloglašeni 39-godišnjak, nekadašnji stanovnik Londona, više nije u pritvoru u pensilvanijskom zatvoru Kanan, jednoj od najopasnijih kazneno-popravnih ustanova u državi.

Kotija, poznatog i kao "džihadista Džordž", zarobila je kurdska policija u Siriji u januaru 2018. godine. On je 2021. priznao krivicu po osam krivičnih prijava u vezi sa otmicama, mučenjem i odsecanjem glava talaca Islamske države u Siriji i od avgusta prošle godine služi kaznu u zatvoru u Sjedinjenim Američkim Državama.  

Međutim, samo šest meseci kasnije, na veb stranici zatvorskih sistema piše da se on ne nalazi u "pritvoru Federalnog zatvorskog biroa". Javnost ne zna gde je on sada, a članovi porodica njegovih žrtava su besni i zbunjeni, piše "Dejli mejl".

Portparol BOP-a Donald Marfi potvrdio je za "Skotiš dejli rekord" da Koti trenutno nije u pritvoru biroa i napomenuo da postoji nekoliko razloga zbog kojih zatvorenik može da bude izostavljen iz sistema. Međutim, nije izneo više detalja o slučaju Aleksanda Kotija.

"Zatvorenici koji su prethodno bili u BOP pritvoru i koji nisu odslužili svoju kaznu mogu biti van BOP pritvora neko vreme zbog sudskih saslušanja, lečenja ili iz drugih razloga", rekao je Marfi i naglasio da biro ne daje konkretne detalje o zatvorenicima iz bezbednosnih ili razloga koji se tiču privatnosti.

Koti je bio član takozvane terorističke grupe "Bitlsi" koja je razvila šemu uzimanja talaca i pre jedne decenije zarobila oko dvadesetak zapadnjaka. Taoci su ih prozvali "Bitlsi" zbog njihovog britanskog akcenta.

Njihova pojava izazivala je strah među zarobljenicima zbog strašnog sadizma i nasilja. Svet su užasnuli propagandni snimci gde su žrtve prikazane u narandžastim kombinezonima pre nego što su im odrubljene glave.

Veruje se da je teroristička grupa otela i ubila 27 ljudi. Među onima koji su izgubili život su četiri Amerikanca i dva Britanca.

Jedan od njih je humanitarni radnik Dejvid Hejns, a njegova ćerka Betani izjavila je juče za "Rekord" da veruje da je Koti još uvek u američkom kaznenom sistemu. 

Međutim, kaže da strahuje da ovaj terorista "pomaže vlastima" i da bi želela da on bude vraćen u pritvor kako bi odslužio celu kaznu.

"U prošlosti smo znali gde se on nalazi, s obzirom da smo imali pristup podacima preko američke šeme za obaveštavanje žrtava, a imali smo barem uverenje da se nalazi u visokobezbednosnom objektu", rekla je ona.

Ističe da ne želi da veruje da je Koti "uspeo da se izbori za bilo kakav lak tretman na osnovu njegove pomoći vlastima ili bilo čega drugog".

Hejns se, inače, susrela sa Kotijem u Virdžiniji prošlog jula, u sklopu dogovora koji mu je omogućio da posle 15 godina bude prebačen u zatvor u Velikoj Britaniji kako bi odslužio ostatak doživotne kazne. Međutim, za sada nije poznato da li je Koti vraćen u Englesku ili je u nekom od američkih zatvora.