Svet

EU podržava Estoniju u nameri da zapleni rusku imovinu

Estonija će do kraja januara objaviti plan zaplene ruskih finansijskih sredstava u iznosu od 20 miliona evra. Iz Brisela poručuju da podržavaju inicijativu i dodaju da sredstva planiraju da usmere na obnovu Ukrajine
EU podržava Estoniju u nameri da zapleni rusku imovinuwww.globallookpress.com © Global Look Press/Keystone Press Agency

Evropska komisija podržala je danas inicijativu Estonije da pristupi konfiskaciji ruskih finansijskih sredstava, rekao je predstavnik EK Kristijan Vigand.

On je dodao da će uvođenje krivične odgovornosti za zaobilaženje sankcija na teritoriji Evropske unije ubrzati proces zaplene ruskog novca kada su u pitanju države članice. Predlog na ovu temu Evropska komisija obelodanila je još 2. decembra.

"Sve ovo je deo naših napora da ova sredstva usmerimo na obnovu Ukrajine. Biće dobro ukoliko zemlje EU preduzmu korake u tom pravcu", rekao je Vigand, odgovarajući na pitanje o tome kako komentariše želju Estonije da do kraja januara objavi plan zaplene ruske imovine na njenoj teritoriji.

Blumberg je ranije objavio podatak da su vlasti Estonije zaplenile 20 miliona evra sa računa državljana Rusije. Evropska unija će krajem januara, kako se očekuje, objaviti konačan predlog za "trošenje" ruskog novca koji je od početka vojne operacije bio konfiskovan na prostoru Unije. Kako prenose mediji, radi se o 300 miliona evra rezervi Centralne banke Rusije i 19 milijardi evra koji pripadaju ruskim biznismenima.

Evropski kontinent, ubrzo nakon februarskih dešavanja, počeo je da govori o zapleni ruske imovine. Predsednik Rusije Vladimir Putin nekoliko puta je ponovio da ovakvi postupci otvaraju vrata za nove probleme i da "krađa nikada nije donela ništa dobro".

Iz zvanične Moskve poručili su i da Kremlj ima pravo da odgovori na neprijateljske akcije drugih zemalja.

image