Senator ne želi da se Ukrajinci obučavaju u Oklahomi: Njihova raketa je ubila civile u Poljskoj

Svakako nam ne treba da vežbaju ovde u Oklahomi gde bi naši građani mogli biti pod stalnom pretnjom, poručio je republikanski senator

Dan nakon što je objavljeno da će ukrajinske trupe početi obuku u vojnoj bazi u Oklahomi, državni senator Nejtan Dam pokušao je da zaustavi taj plan.

Zvaničnici kažu da će se ukrajinski vojnici obučavati da koriste raketni sistem "patriot" u Fort Silu. Očekuje se da će obuka trajati nekoliko meseci. Rusija je brzo reagovala, poručivši da bi to moglo da dovede do "nepredvidivih posledica".

"Ako je ovo tačno, bićemo svedoci još jednog provokativnog koraka američke administracije, koji može dovesti do nepredvidivih posledica", saopštila je Ambasada Rusije.

Senator Nejtan Dam podneo je rezoluciju kojom se traži da se oko stotinak vojnika ne obučava u Oklahomi.

"Ovu politiku 'Amerika na poslednjem mestu' ne bi trebalo tolerisati u Oklahomi", rekao je Dam. "Videli smo kako je nedavno ukrajinska vojska ispalila raketu na Poljsku ubivši dva nevina civila. Svakako nam ne treba da vežbaju ovde u Oklahomi gde bi naši građani mogli biti pod stalnom pretnjom sličnog neuspeha."

"Ova rezolucija odbija ovaj pokušaj federalnih jedinica da dovedu strane trupe u Oklahomu", rekao je Dam. "Čak ohrabruje guvernera, zvaničnike okruga i organe za sprovođenje zakona da iskoriste svoja ovlašćenja kako bi zabranili ovim stranim vojnicima da budu na tlu Oklahome."

Dam kaže da će rezolucija, ako bude usvojena, ostati na snazi sve dok je ne zameni nova rezolucija. Na taj način, kaže on, vlada ne može da šalje druge strane trupe ovde.

"Moramo staviti ljude Oklahome na prvo mesto", rekao je Dam. "Ne bi trebalo da dozvolimo da neuračunljiva potrošnja, korupcija i potencijalno pranje novca sada teku kroz Oklahomu uz prisustvo stranih trupa na našoj zemlji."

Sa druge strane, grupa republikanskih lidera Senata izdala je zajedničku izjavu u znak podrške američkoj "bogatoj istoriji programa obuke".

"Oklahoma je decenijama imala partnerstvo sa vojnim snagama iz partnerskih zemalja kako bi obučavala i održavala bezbednost i Sjedinjenih Država i drugih savezničkih zemalja. Prekidanje ovih veza bilo bi slično ugrožavanju naše nacionalne bezbednosti. Rezolucija koja je izdata ne govori u ime velike većine Senata Oklahome, ili stanovnika Oklahome, koji pozdravljaju vežbe obuke za odbranu zemalja koje volimo i naših suseda u drugim zemljama. Nadamo se da će se trupe iz drugih zemalja koje trenutno treniraju u našim voljenim vojnim postrojenjima u Oklahomi osećati dobrodošlo i iskusiti ono što našu državu čini najboljom u zemlji", poručila je grupa senatora.