Svet

Poljska i Litvanija traže da novi set EU sankcija Rusiji obuhvati i nuklearna ograničenja

"Sve je teže postići neophodno jedinstvo u EU na temu uvođenja dodatnih sankcija. Ipak, mi ćemo predložiti ambiciozan novi paket", izjavio je jedan od Unijinih diplomata
Poljska i Litvanija traže da novi set EU sankcija Rusiji obuhvati i nuklearna ograničenjaGetty © Handout / Handout

Poljska i Litvanija žele da Evropska unija uvede ograničenja na ruski nuklearni sektor u okviru novog seta sankcija Moskvi i Minsku zbog rata u Ukrajini, saopštile su visoke diplomate dve zemlje EU, prenosi Rojters.

Dve države koje se ističu u antiruskom raspoloženju predložiće da Unija zabrani još medija zbog "ruske propagande", te isključi više ruskih banaka iz globalnog sistema SVIFT, potvrdile su diplomate koje su tražile da budu anonimne.

"Sve je teže postići neophodno jedinstvo u EU na temu uvođenja dodatnih sankcija. Ipak, mi ćemo predložiti ambiciozan novi paket", izjavio je jedan od diplomata i dodao da očekuje da će deseti paket sankcija EU biti spreman na godišnjicu početka ruske specijalne vojne operacije 24. februara.

Nove sankcije protiv Belorusije planirane su jer taj "ruski saveznik" zaobilazi evropske sankcije Ruskoj Federaciji u trgovini raznom robom. Isto je ranije najavila i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen – Unija će uvesti sankcije Belorusiji zbog pomaganja Rusiji u ratu.

Ukrajina je tražila od Unije da u sledeću rundu sankcija uključi rusku državnu nuklearnu energetsku kompaniju "Rosatom", što je do sada blokirala pre svega Mađarska, koja ima četiri ruska nuklearna reaktora i planira da izgradi još dva upravo u saradnji s "Rosatom".

Predloženo je da se "Rosatom" i/ili njegovo rukovodstvo prvo stave na "crnu listu", što bi potom dovelo do prekida saradnje u EU s ruskom nuklearnom industrijom.

Na "listi nepoželjnih" Evropske unije za sada se nalazi oko 1.300 pojedinaca i 120 entiteta zbog rata u Ukrajini, odnosno zbog ekonomskih sankcija koje uključuju trgovinski, transportni, energetski, bankarski, medijski i odbrambeni sektor.

Visoke diplomate su rekle i da će ponovo pokušati da okončaju trgovinu dijamantima između Belgije i Rusije kroz novi paket sankcija i prošire zabranu trgovine robom koja se može koristiti u vojne svrhe.

image