Sunak: Britanija će poslati Ukrajini tenkove "čelendžer"

Britanski premijer želi da pokaže da London podržava Kijev "delima, a ne rečima"

Pošto je predsednik Poljske Andžej Duda izjavio da će njegova zemlja isporučiti Ukrajini borbene tenkove "leopard 2" u okviru podrške međunarodne koalicije, stigla je i vest iz Londona da je Velika Britanija ipak odlučila da ustupi Kijevu svoje tenkove "čelendžer 2". Prema informacijama nemačke novinske agencije – DPA, britanski premijer Riši Sunak je to saopštio ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom u telefonskom razgovoru.

Britanski list "San" prethodno je objavio da vlada Ujedinjenog Kraljevstva namerava da odmah isporuči Ukrajini četiri "čelendžera 2", a ubrzo potom još osam. Izvor iz premijerovog kabineta rekao je da britanski lider želi da pokaže da London podržava Kijev "delima, a ne rečima". Takođe, Sunak je naložio rukovodstvu službi odbrane i bezbednosti UK da je snabdevanje tenkovima operativni prioritet.

Portparol Dauning strita je potvrdio da će Britanija pojačati podršku Ukrajini, što uključuje tenkove "čelendžer 2", kao i dodatne artiljerijske sisteme.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je na Tviteru zahvalio Sunaku.

"Uvek snažna podrška Ujedinjenog Kraljevstva sada je nepokolebljiva i spremna za izazov. U razgovoru sa premijerom Rišijem Sunakom zahvalio sam na odlukama koje ne samo da nas jačaju na bojnom polju već i šalju pravi signal drugim partnerima", tvitovao je Zelenski.

Tvitovalo je i Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva da "naša posvećenost Ukrajini ostaje neprekinuta" i da će 2023. zadržati ili čak premašiti prošlogodišnju vojnu podršku.

Ukrajina već dugo traži isporuku nemačkog borbenog tenka "leopard 2", što je  Berlin do sada odbijao, ističući da ni drugi saveznici nisu dali nijedan savremeni borbeni tenk. Vesti iz Londona verovatno će nemačku vladu staviti pod još veći pritisak da se povinuje zahtevu Kijeva.