Erdoganov portparol: Produžavanjem sukoba Ukrajina neće postići ono što želi

Kijev ni uz pomoć Zapada neće moći da iscrpi ruske oružane snage, a svaki mirovni plan za Ukrajinu treba da uzme u obzir mišljenje Rusije, ocenio je portparol predsednika Turske Ibrahim Kalin

Ukrajina neće moći da iscrpi Rusiju uz pomoć koju dobija od zapadnih zemalja, rekao je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin na sastanku sa stranim novinarima.

Ukrajinske vojne jedinice nisu dovoljno dobro opremljene i obučene da bi potisle ruske snage do predratnih granica, dodao je Kalin.

"Oni mogu da se bore. Imaju svako pravo da brane svoju zemlju, ali ne mislimo da će im to dati rezultate koje traže. Moramo da nastavimo uz diplomatiju, dijalog i pregovore, za koje se nadamo da će doneti ishod prihvatljiv za obe strane", rekao je portparol predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Kalin je takođe ocenio da će svaki mirovni plan za Ukrajinu propasti ukoliko ne bude uključivao mišljenje Rusije. 

"Dok se sukob odugovlači, Evropa će se umoriti od rata i njen narod će reći da više ne želi da podržava Ukrajince", istakao je on.

Portparol predsednika Turske je izjavio da je u rešavanju sukoba važna saradnja obe strane, ali i SAD i Evrope.

"Strane će na kraju sesti za pregovarački sto, ali nakon što su pretrpele ogromne gubitke i doživele tzv. ratni zamor. Zato kažemo da rešenje treba da se nađe ne samo između Ukrajine i Rusije, već uz učešće Sjedinjenih Država i Evrope takođe. Svaki mirovni plan koji neće uključivati Rusiju biće neuspešan", zaključio je on, prenosi TASS.

Kalin je dodao i da turska državna kompanija "Botas" i ruski gasni gigant Gasprom vode pregovore o popustu na izvoz prirodnog gasa iz Rusije u Tursku.

"Što se tiče popusta na gas i pauze u plaćanju, Botas o tome pregovara sa Gaspromom već nekoliko meseci. Ne znam o čemu su uspeli da se dogovore, ali znam da su i dalje u kontaktu po ovom pitanju. Ne znam koliki će biti popust, da li će biti 25 odsto ili više ili manje", rekao je portparol turskog predsednika.

Osvrćući se na krizu u Siriji, Kalin je izjavio da je Rusija odigrala suštinsku ulogu u smirivanju situacije, te da će Turska nastaviti da traži podršku Rusije.