Još poverljivog materijala nađeno u Bajdenovoj privatnoj kući

U rezidenciji američkog predsednika Džozefa Bajdena u Vilmingtonu pronađeno još pet stranica poverljivih dokumenata

Još pet stranica poverljivih dokumenata nađeno je u rezidenciji američkog predsednika Džozefa Bajdena u Vilmingtonu, Delaver, rekao je specijalni savetnik Bele kuće Ričard Zauber.

On je objasnio da je u četvrtak otišao u Vilmington kako bi omogućio da se Ministarstvu pravde dostavi dokument koji je Bajdenov lični advokat pronašao dan ranije i da je tada među materijalom pronađeno još pet stranica poverljivih dokumenata.

Poslednje otkriće poverljivih materijala dolazi nakon što je ove nedelje objavljeno da je materijal sa oznakom tajnosti, koji datira iz vremena kada je Bajden bio potpredsednik, otkriven u njegovoj kući i privatnoj kancelariji, što je Bela kuća krila od javnosti mesecima.

Kako navodi "Blumberg", Bajden se sada suočava sa političkim rizikom pred kampanju za predsedničke izbore 2024, uključujući i specijalnu istragu o tome kako su i zbog čega državna dokumenta završila i ostala u njegovom privatnom posedu.

Poverljiva dokumenta su u novembru otkrili Bajdenovi advokati u njegovoj kancelariji u Vašingtonu, koju je on koristio u vreme dok je bio potpredsednik. Zatim je provera proširena i na druga mesta koja je Bajden koristio kao potpredsednik, uključujući dve kuće u Delaveru. U jednoj od njih, pronađeno je još dokumenata za oznakom tajnosti.

Bela kuća saopštila je da su dokumenta propisno vraćena saveznim organima i da je dalja potraga završena. Ali, kako se ističe, Bajdenovi pomoćnici pružili su malo odgovora o tome kako su dokumenta nepropisno izneta, zašto je Bela kuća čekala da objavi da su ona otkrivena i ko je mogao da ima pristup materijalima.