Svet

Gruzija neće slati oružje Ukrajini

Zamenica premijera zemlje izjavila je da Tbilisi ne želi da bude uvučen u vojni sukob i da nikome neće isporučiti oružje
Gruzija neće slati oružje UkrajiniGetty © Uriel Sinai / Stringer

Gruzijske vlasti neće dozvoliti da zemlja bude uvučena u vojni sukob, rekla je zamenica premijera Teja Culukiani.

Gruzija je odbila da Ukrajini isporuči protivvazdušni raketni sistem "buk" za šta ju je savetnik predsednika Ukrajine Mihail Podoljak osudio jer, kako je rekao, ni posle deset i po meseci rata ne razume na čijoj strani treba da bude.

"Postoji samo jedan odgovor - gruzijske vlasti neće dozvoliti da se država Gruzija umeša u vojnu konfrontaciju. I zato nećemo pružati vojnu pomoć nijednoj od strana koje učestvuju u vojnom sukobu", rekla je Culukiani na za "Prvi kanal".

Izjavila je da su pokušaji da se Gruzija umeša u sukob sramni jer je ova država prošla kroz previše ratova, a dodatni joj nije potreban.

"Prošli smo kroz previše ratova. Neki se možda i ne sećaju, jer su rođeni i odrastaju nakon završetka ratova u Gruziji, ali trenutna vlast je iz ratne generacije. Vrlo dobro pamtimo kakva je to nesreća. Zato ne možemo ovo dozvoliti, imamo odgovornost prema novim generacijama naše zemlje", rekla je zamenica premijera.

"Gruzija će nastaviti, kao i do sada, da hoda na ivici noža", zaključila je.

Ministarstvo odbrane Gruzije je saopštilo da je 2008. godine zemlja dobila PVO sistem "buk", i to ne besplatno – stručnjaci navode da je ga je kupila od Ukrajine za milione.

Ministar odbrane Juanšer Burčuladze potvrdio je da Gruzija nikog neće snabdevati oružjem jer ne želi novi sukob.

Ministarstvo odbrane je istaklo da Gruzija nastavlja da pruža humanitarnu i političku pomoć Ukrajini, na osnovu svojih mogućnosti.

Pored toga, gruzijske vlasti su odbile da uvedu sankcije Rusiji, tvrdeći da će samo Gruzija trpeti od toga. Ipak, zemlja poštuje međunarodne sankcije protiv Ruske Federacije.

image