Ukrajinska skupština želi ostavku savetnika Zelenskog

Narodni poslanici ocenjuju kao skandaloznu izjavu Alekseja Arestoviča da je za urušavanje zgrade u Dnjepru odgovoran ukrajinski PVO

Poslanik ukrajinskog parlamenta Aleksej Gončarenko rekao je da Vrhovna rada Ukrajine prikuplja potpise za ostavku Alekseja Arestoviča savetnika šefa kabineta ukrajinskog predsednika, nakon njegovih reči da je u ulazu zgrade u Dnjepru eksplodirala raketa koju su oborili ukrajinski PVO sistemi. 

"Vreme je da Arestovič podnese ostavku! Mi, zajedno sa narodnim poslanicima, prikupljamo potpise za smenu skandaloznog savetnika ukrajinskog predsednika", napisao je on.

Savetnik Zelenskog je kritikovao i torturu koju Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) sprovode protiv Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), rekavši da to nikako neće korisiti kijevskom režimu.

"Da li ste videli naslove u 'Foks njuzu' kada je SBU ušla u Kijevsko-pečerske i druge lavre: 'Zelenski je objavio rat hrišćanstvu?' Da li takvi naslovi idu u korist Ukrajini? S obzirom na složene procese koji se tamo odvijaju, treba da pridobijemo na svoju stranu one koji su protiv nas", rekao je Arestovič u intervjuu za Jutjub kanal "Postoje glasine".

Kako je Arestovič naveo, UPC posećuje oko šest miliona Ukrajinaca, koji se za ovo ne mogu označiti kao "ruski agenti" i dodao da ova "politička tehnologija" šteti zemlji.

Ranije su ukrajinski mediji javili da se u Dnjepru srušio ulaz stambene zgrade i kako je naveo Arestovič razlog je raketa koju su oborili sistemi PVO te zemlje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući pokušaje Kijeva da prebaci odgovornost za uništavanje zgrade u Dnjepru na Rusiju, naglasio da ruske trupe ne udaraju na stambene zgrade i društvenu infrastrukturu u Ukrajini.