Savetnik Zelenskog podneo ostavku

Arestovič je zamolio građane Dnjepropetrovske oblasti da mu oproste što je priznao da je ukrajinska strana kriva za rušenje zgrade u Dnjepru

Savetnik ukrajinskog predsednika, Aleksej Arestovič, danas je i zvanično podneo ostavku nakon jučerašnje informacije da Rada Ukrajine prikuplja potpise za njegovu ostavku.

"Napisao sam tekst svoje ostavke. Želim da pokažem primer civilizovanog ponašanja: ako je načinjena fundamentalna greška, to onda znači da treba podneti ostavku", napisao je Arestovič na Telegramu, nakon što je javnost "uznemirio" komentarom da je jedna od zgrada u gradu Dnjepru u Dnjepropetrovskoj oblasti eksplodirala zbog rakete koju su oborili ukrajinski PVO sistemi.

U emisiji Marka Fejgina na Jutubu, Arestovič je pre tri dana priznao da je raketa, koja je letela iznad Dnjepra, pala i pogodila stambeni objekat nakon što su je oborile ukrajinske snage. Kao rezultat, poginulo je nekoliko desetina ljudi.

"Srušili su je i ona je pala na ulaz zgrade. Nakon što je pala, desila se i eksplozija", priznao je 14. januara Arestovič.

Ubrzo nakon incidenta, Kremlj je demantovao tvrdnje koje su dolazile iz Kijeva, a prema kojima je ukrajinska strana optužila Moskvu za napade na stambene objekte. 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je naglasio da ruske snage ne gađaju civilne objekte. Arestovičeva izjava, po svemu sudeći, izazvala je veliko nezadovoljstvo jednog dela naroda, a posebno nekih vladajućih struktura koje poslednjih dana vrlo aktivno rade na razotkrivanju i uklanjanju takozvanih ruskih špijuna sa njihovim funkcija. 

Sada već bivši savetnik Zelenskog jutros je objavio poruku izvinjenja u kojoj se izvinio svima onima koji su bili pogođeni njegovom, kako je kazao, prevremenom procenom pravog uzroka nesreće u Dnjepru. 

"Uživo sam napravio ozbiljnu grešku. Od sada ću biti oprezniji kada su u pitanju informacijame koje iznosim u javnost", napisao je na Telegramu, dodavši i da smatra da njegova izjava ipak nije dovela do ozbiljnih reputacionih posledica po Ukrajinu.

On je ujedno okrivio i rusku stranu za to da koristi svaki mogući trenutak koji se može iskoristi, uključujući i njegovu, kako kaže, pogrešnu izjavu, kako bi ojačala ukrajinsku opoziciju, ali i uticala na svoju javnost. "Ljudi koji posebno razrađuju ovu temu imaju konkretne ciljeve", kazao je. 

Osim toga, Arestovič se prethodno oglašavao i povodom maltretiranja pripadnika Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) - rekao je da takve akcije ne idu u koristi imidža Ukrajine u svetu.

Pojedini medijski natpisi, kako je objasnio, vesti o situaciji sa UPC preneli su tako da izgleda da Zelenski vodi rat protiv hrišćanstva, a ne protiv Moskve, rekao je ranije Arestovič. Ovi njegovi komentari bili su praćeni i izjavom da se pripadnici UPC ne mogu smatrati ruskim špijunima samo na osnovu toga u koju crkvu idu.