Ko je Boris Pistorijus - novi ministar odbrane Nemačke?

Član SPD-a, jedan od najpopularnijih ministara i neko za koga Šolc navodi da je čovek velikog srca

Kancelar Nemačke Olaf Šolc imenovaće Borisa Pistorijusa za novog ministra odbrane, saopštila je nemačka vlada.

"Pistorijus je izuzetno iskusan političar koji ima administrativno iskustvo, godinama se bavi bezbednosnom politikom i zbog svoje kompetentnosti i velikog srca prava je osoba koja će voditi Bundesver", navodi se u objavi.

Reč je o čoveku koji je od 2013. na poziciji ministra unutrašnjih poslova i sporta nemačke pokrajine Donja Saksonija, gde važi za jednog od najpopularnijih ministara, piše "Špigl".

Dobro je povezan sa bezbednosnim organima, upućen je u migrantsku politiku i insistira na temama poput borbe protiv huligana i islamističkih pretnji, dodaje list.

Ujedno je i jedan od najpopularnijih ministara iz redova SPD-a gde pripada tvrdolinijaškoj struji, navodi "Handelsblat" i podseća da je Pistorijus 2017. predstavio plan o unutrašnjoj politici kojim se predviđa odlučna borba protiv terorističkih pretnji, značajno povećanje zaposlenih u saveznoj policiji i snažnija borba protiv sajber kriminala.

Na čelo ministarstva odbrane dolazi nakon što je Kristina Lambreht podnela ostavku, a "Dojče vele" ističe da je reč o poziciji koja se smatra jednom od najtežih, kao i da su mnogi ministri, zbog toga ili zbog sopstvenih grešaka, morali da napuste ministarstvo pre isteka mandata. 

Lokalni mediji primetili su da je Pistorijusovim imenovanjem prekinut niz od tri žene na čelu ministarstva odbrane, čime je poništeno Šolcovo obećanje da će održati "rodnu ravnotežu" u svom kabinetu.

Zanimljivo je da novi ministar odbrane nema nikakvog iskustva u radu sa Bundesverom, osim što je služio vojni rok osamdesetih godina.

Pistorijus je rođen u Oznabriku čiji je gradonačelnik bio od kraja 2006. do početka 2013. godine, nakon čega je postao član Bundesrata, a od 2017. zamenik člana. U novembru prošle godine, ponovo je postao punopravni član.

Kao poslanik Bundesrata bio je i član skupštinske grupe nemačko-ruskog prijateljstva koja je raspuštena u aprilu prošle godine nakon početka ukrajinske krize.

I pre raspuštanja grupe, Pistorijus je samo mesec dana nakon početka sukoba tražio da se kazne svi koji koriste simbol "Z" kako bi pružili podršku "ratu Moskve protiv Ukrajine".

Očekuje se da će se već u petak sastati sa kolegama iz zemalja članica NATO-a na samitu u Nemačkoj gde će u fokusu biti pitanje slanja borbenih tenkova u Ukrajinu.