Svet

Fon der Lajen: EU više da sarađuje sa Kinom, a ne da se odvaja od nje

Predsednica Evropske komisije podseća da Kina u velikoj meri subvencioniše svoju industriju i ograničava pristup svom tržištu za kompanije iz EU
Fon der Lajen: EU više da sarađuje sa Kinom, a ne da se odvaja od nje© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je Evropska unija pre godinu dana bila izuzetno zavisna od ruskih fosilnih goriva i da je to zajednicu učinilo ranjivom.

"To nas je učinilo podložnim smanjenju ponude, povećanju cena i Putinovoj manipulaciji tržištem. Za manje od godinu dana Evropa je prevazišla ovu opasnu zavisnost. Zamenili smo oko 80 odsto ruskog gasovodnog gasa. Popunili smo skladišta i smanjili potražnju za više od 20 odsto u periodu od avgusta do novembra. I zajedničkim naporima, snizili smo cene gasa brže nego što je iko očekivao", kazala je on.

Fon der Lajen je dodala i da su evropske cene prirodnog gasa, od vrhunca u avgustu, ovog meseca pale za 80 odsto, što je, kako tvrdi, ispod nivoa pre sukoba u Ukrajini.

"Evropa je još jednom pokazala snagu svoje kolektivne volje. Zamenili smo 80 odsto ruskog gasa. Paralelno s tim, napunili smo svoja skladišta, naravno da smo smanjili svoje potrebe za više od 20 odsto u periodu od avgusta do novembra i zajedničkim snagama smanjili smo cene gasa brže nego što je iko očekivao", kazala je ona.

Podsetimo, isporuke gasa Evropi iz Rusije su smanjivane od juna prošle godine, da bi u septembru bile potpuno obustavljene. Zemlje u Evropi su pokušale da nađu zamenu za ruski gas, ali podaci pokazuju da su značajno smanjili potrošnju, zbog čega su mnoge grane industrije bile pogođene.

Nemačka, kao najveća industrija u Evropi, gas je nabavljala preko Norveške koja je prestigla Rusiju i postala najveći pojedinačni snabdevač te zemlje tečnim prirodnim gasom (LNG) u 2022. godini, dok je ukupni uvoz gasa u Nemačku opao za 12,3 odsto, u poređenju sa 2021. godinom, saopštila je nemačka Federalna agencija za energetsku mrežu.

Naime, nemačka potrošnja prirodnog gasa pala je za 14 odsto u 2022. u poređenju sa prosečnom potrošnjom u poslednje četiri godine, a u industriji je taj pad bio 15 odsto.

Fon der Lajen je u govoru na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu poslala nove poruke podrške Ukrajini.

"U poslednjoj godini vaša zemlja pokrenula je svet i inspirisala Evropu. Mogu da vas uverim da će Evropa uvek stajati uz vas", poručila je ona.

Kako je izjavila, mnogi su sumnjali u podršku Evrope toj zemlji, ali je Ukrajina danas kandidat za članstvo u EU.

"Evropske zemlje šalju mnogo ključnog oružja u Ukrajinu. Udomili smo četiri miliona Ukrajinaca u našim gradovima i školama, i sproveli smo jače sankcije nego ikada koje su ostavile rusku ekonomiju da se suoči sa decenijskom regresijom. Neće biti nekažnjivosti za ove ruske zločine", rekla je Fon der Lajen.

Kako je rekla, neće biti popuštanja u "našoj nepokolebljivoj podršci Ukrajini – od pomoći u obnavljanju struje, grejanja i vode, do priprema za dugoročne napore rekonstrukcije", kazala je Fon der Lajen.

Najavili smo juče da će Evropska komisija 3 milijarde evra pomoći što je prvi deo pomoći od 18 milijardi paketa pomoći u 2023. godini što je, kako je rekla, najveća makroekonomska pomoć trećoj zemlji.

"Ovo je jaka poruka i pomoći će ukrajinskoj stabilnosti", rekla je ona i dodala da je EU ujedinjena i stajaće uz Ukrajinu koliko god bude potrebno.

Promena industrije u "zelenu"

"Mi Evropljani imamo zeleni, industrijski plan. Želimo da učinimo Evropu domom čiste tehnologije i industrijske inovacije", kazala je ona.

Fon der Lajen je rekla da će taj plan pokrivati četiri stuba: ambiciju i ubrzanje kao i donošenje Zakona o sirovinama, povećane investicije za industriju, veštine za ostvarivanje tranzicije i globalnu trgovinu.

"EU da trguje s Kinom, umesto da se odvoji od nje"

Evropska unija treba da radi i trguje sa Kinom na zelenoj tehnologiji i da se zalaže za jednake uslove, a ne da pokušava da se odvoji od druge najveće svetske ekonomije, rekla je fon der Lajen.

Fon der Lajen je u svom govoru rekla i da je Kina postavila podsticanje čistih tehnoloških inovacija i proizvodnje kao ključni prioritet u svom petogodišnjem planu, dominirajući u sektorima kao što su električna vozila i solarni paneli.

"Ali konkurencija na nultom nivou mora biti zasnovana na jednakim uslovima", rekla je ona, dodajući da je Kina ohrabrivala kompanije da se presele u Kinu obećanjem jeftine energije, niske cene radne snage i blage regulative.

Kina, rekla je ona, u velikoj meri subvencioniše svoju industriju i ograničava pristup svom tržištu za kompanije iz EU, preneo je Rojters.

"I dalje ćemo morati da radimo i trgujemo sa Kinom – posebno kada je u pitanju ova tranzicija. Zato moramo da se fokusiramo na smanjenje rizika, a ne na razdvajanje", rekla je ona.

To je značilo korišćenje trgovinskih i domaćih odbrambenih alata EU, kao što je nedavno primenjena regulativa o stranim subvencijama.

"Nećemo oklevati da otvorimo istrage ako smatramo da su naša nabavka ili druga tržišta oštećena takvim subvencijama", rekla je ona.

image