Poznat prvi zadatak novog nemačkog ministra odbrane: Poslati "leoparde" Ukrajini

Novi ministar na funkciju stupa sledeće sedmice

Novi ministar odbrane Nemačke Boris Pistorijus, koji će sledećeg četvrtka funkciju preuzeti od Kristine Lambreht obećao je da će dati 150 posto sebe i ojačati nemačku vojsku.

"Želim da Bundesver bude jak – za budućnost", rekao je Pistorijus i dodao da je i u mirnodopskim uslovima rad u Ministarstvu odbrane težak zadatak, a u kontekstu sukoba u Ukrajini to je još odgovorniji izazov, prenose RIA Novosti.

"Veoma sam zahvalan što mi je ovo povereno. I od prvog dana rada prihvatiću se tih zadataka sa 150 odsto", dodao je Pistorijus.

Prvi korak od tih 150 odsto biće slanje Ukrajini modernih tenkova "leopard" za koje Kijev tvrdi da bi mogli da "preokrenu tok rata" protiv Rusije.

Iz Berlina je, kako prenosi Rojters, poručeno da će isporuka tenkova biti prva tačka dnevnog reda njenog novog ministra odbrane.

Borbeni tenkovi "leopard" nemačke proizvodnje - radni konj armija širom Evrope - smatraju se jedinim verovatnim izborom za snabdevanje Ukrajine velikom tenkovskom snagom koju ona traži. Tenkovi ne mogu da se isporuće bez odobrenja Berlina, koji je do sada oklevao sa slanjem oružja.

Nakon što su se krajem prošle nedenje zapadni saveznici sastali u američkoj vazduhoplovnoj bazi u Nemačkoj kako bi obećali vojnu podršku Ukrajini, Berlin je pod intenzivnim pritiskom da ove nedelje pristane na slanje tenkova.

"Kada se ministar odbrane stupi na dužnost ovo će biti ovo je prvo pitanje o kojem treba konkretno odlučiti", rekao je nemački ministar ekonomije Robert Habek za radio "Dojčlandfunk" u utorak, pre nego što je imenovanje objavljeno.

Nemačka je bila oprezna kada je u pitanju slanje oružja Ukrajini, strahujući da ne dođe do eskalacije sukoba.

Britanija je proteklog vikenda obećala Kijevu eskadrilu svojih "čelendžera" ali ih je, navodi Rojters, premalo da bi bili osnova ukrajinskih snaga.

Američki "Abramsi" nisu praktični jer troše previše goriva, što je zapadnim saveznicima Kijeva ostavilo "leoparde", koje je Nemačka napravila u hiljadama tokom Hladnog rata i koje sada koriste vojske širom Evrope.

Poljska i Finska su već rekle da će poslati "leoparde" ako Berlin da odobrenje za ponovni izvoz.

Očekuje se da će novi nemački ministar odbrane ugostiti američkog ministra odbrane Lojda Ostina u četvrtak uoči velikog sastanka saveznika u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn, gde se očekuju velika obećanja o novoj vojnoj podršci Ukrajini.