Šolc pregovara sa saveznicima o slanju tenkova Ukrajini

Jedna od opcija koju Berlin razmatra je isporuka tenkova "leopard 2" prvobitno namenjenih Češkoj i Slovačkoj

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da sa vodi pregovore oko mogućeg slanja teških tenkova Ukrajini, ali da će morati da se dogovori sa saveznicima u vezi sa eventualnim objavljivanjem saopštenja na tu temu.

"Uvek delujemo zajedno sa našim saveznicima i prijateljima - a nikada sami", rekao je Šolc u intervjuu za "Blumberg".

Šolc je prethodno kritikovan zbog oklevanja da kijevskom režimu šalje teško naoružanje, ali su kritike utihnule nakon što je Nemačka poslala 40 borbenih vozila "marder" i jedan "patriot" sistem u Ukrajinu. Međutim zahtevi za slanjem čuvenih "leoparda" su se nastavili.

Nemačka savezna vlada se trenutno priprema za isporuku tih tenkova, ali sada razmišljaju o tome odakle i da ih nabave, preneo je nemački list "Handelsblat", pozivajući se na obaveštene izvore.

Prema pisanju tog lista, jedna od opcija koju Berlin razmatra je isporuka tenkova "leopard 2" prvobitno namenjenih Češkoj i Slovačkoj.

Povodom najave premijera Rišija Sunaka da će vlada Ujedinjenog Kraljevstva isporučiti Ukrajini četiri "čelendžera 2", portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da "zapadne isporuke teških oklopnih vozila Ukrajini ne mogu da promene situaciju na terenu, jer su ovi tenkovi u plamenu i nastaviće da gore".