Oči u oči: Prvi put se sreli Zalužni i Mark Mili

Dvojica vojnih zvaničnika ovim susretom naglašavaju dodatno jačanje veza dve vojske

Najviši američki vojni oficir, armijski general Mark Mili, prvi put se sastao sa ukrajinskim kolegom Valerijem Zalužnim oči u oči, na nepoznatoj lokaciji, u jugoistočnoj Poljskoj.

Načelnici generalštaba dve zemlje, koji su i do sada često razgovarali o vojnim potrebama Ukrajine ali se nikada nisu sreli uživo, ovim sastankom, kako navodi Asošiejted pres, naglašavaju jačanje veza između dve vojske u kritičnom trenutku kada se rusko-ukrajinski sukob primiče svojoj prvoj godišnjici.

Susret se, podseća ova agencija, dešava u periodu kada međunarodna zajednica pojačava vojnu pomoć Ukrajini, a Amerika pruža proširene obuke ukrajinskih trupa i obezbeđuje raketnu bateriju Patriot, tenkove, jače sisteme protivvazdušne odbrane i druge vrste naoružanja.

Vojni pukovnik Dejv Batler, portparol Milija, rekao je da je "postojala nada" da će Zalužni ove nedelje otputovati u Brisel na sastanak NATO-a i drugih šefova odbrane, ali kada je u ponedeljak postalo jasno da se to neće dogoditi, pala je odluka da se dvojica vojnih zvaničnika sastanu u Poljskoj, blizu granice.