Svet

Poginuo ukrajinski ministar unutrašnjih poslova u padu helikoptera: 14 mrtvih, uzrok greška pilota?

Video-snimci koji se dele na društvenim mrežama prikazuju zgradu u plamenu, poginuli su načelnik Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine i njegov prvi zamenik koji su se zaputili u Harkov
Poginuo ukrajinski ministar unutrašnjih poslova u padu helikoptera: 14 mrtvih, uzrok greška pilota?© Tanjug/AP/Roman Hrytsyna

U avionskoj nesreći u Brovarima u Kijevskoj oblasti poginulo je 14 osoba, među kojima i jedno dete, 25 osoba je povređeno, uključujući 11 dece, saopštila je ukrajinska služba za vanredne situacije, izmenivši prethodnu informaciju o 18 žrtava pada helikoptera.

Među poginulima su i ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Denis Monastirski i njegov zamenik Evgenije Jenjin.

Ministar i njegov zamenik nalazili su se u helikopteru sa još sedam osoba koje su poginule, saopštila je Nacionalna policija Ukrajine.

Kao preliminarni uzrok pada helikoptera navodi se greška pilota, pišu "Ukrajinske vesti".

Rukovodstvo MUP-a Ukrajine, koje je poginulo u avionskoj nesreći u Brovarima, letelo je helikopterom na jednu od "vrućih" tačaka, rekao je zamenik šefa kabineta Zelenskog Kirilo Timošenko, a načelnik glavnog odeljenja nacionalne policije Harkovske oblasti Vladimir Timoško potvrdio je da su zvaničnici ukrajinskog MUP-a poleteli za Harkov.

Istraga o uzrocima pada helikoptera u Brovarima mogla bi da potraje najmanje nekoliko nedelja, rekao je Jurij Ignat, portparol komande ukrajinskog vazduhoplovstva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine od jula 2021. godine vodi Denis Monastirski.

Ranije je načelnik Kijevske regionalne vojne administracije Aleksij Kuleba prijavio pad helikoptera u Brovarima u blizini vrtića i stambenih zgrada. Zaposleni i đaci vrtića su evakuisani. On je rekao da se vrše provere nastradalih.

Video-snimci koji se dele na društvenim mrežama prikazuju zgradu u plamenu i kažu da se objekat sličan helikopteru ili dronu srušio u blizini zgrade obdaništa.

"Saznajemo informacije o žrtvama i okolnostima", napisao je zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Kirilo Timošenko na Telegramu.

Međutim, na Tviteru je izneta i nepotvrđena informacija, da je oboren helikopter "Eurocopter EC225 LP Super Puma", ukrajinskog ministarstva za vanredne situacije, kao i da ga je oborio ukrajinski protivvazdušni sistem.

image