Soroš finansijski povezan sa brojnim uticajnim novinarima u SAD i inostranstvu

Istaknute novinare Si-En-Ena, En-Bi-Sija, Si-Bi-Esa, Blumberga i "Vašington posta" finansirao novac liberalniog milijardera Džordža Soroša, otkriva studija Centra za medijska istraživanja

Liberalni milijarder Džordž Soroš povezan je putem svojih grupa i organizacija sa nekim od najuticajnijih medijskih ličnosti u Sjedinjenim Američkim Državama i inostranstvu, pokazalo je istraživanje organizacije Centar za medijska istraživanja (MRC).

Kupovina medijskog uticaja omogućila Sorošu je da promoviše svoju agendu "otvorenog društva", što podrazumeva zastupanje abortusa, marksističke ekonomije, antiameričkih stavova, smanjenja budžeta policije, ekstremizma u zaštiti životne sredine i "LGBT fanatizma", navodi se u istraživanju.

"Finansiranje brojnih organizacija i grupa pomoglo mu je da uspostavi veze sa nekim od najvećih medijskih ličnosti u Sjedinjenim Državama i inostranstvu, koji su milione ljudi svakodnevno indoktrinirali njegovim stavovima", navode istraživači MRC Džozef Vaskez i Danijel Šnajder.  

"MRC Biznis", je pronašao najmanje 54 istaknute medijske ličnosti povezane sa Sorošem, od suosnivača Blumberga Metjua Vinklera, preko voditelja "En-Bi-Si Najtli njuza" Lestera Holta do izvršne urednice "Vašington posta" Seli Bazbi.

Pored toga, Soroševe organizacije finansirale su i brojne reportere, voditelje, kolumniste i urednike povezane sa medijskim kompanijama kao što su Aj-Bi-Si, Si-Bi-Es, En-Pi-Ar, Blumberg njuz, Rojters, "Njujork tajms" i mnoštvo drugih uticajnih medija i agencija, pokazalo je istraživanje.

MRC Biznis, deo konzervativnog Centra za istraživanje medija, predstavio je završni izveštaj serije od tri dela koja istražuje stepen Soroševog uticaja na međunarodne medije.

Studija je prethodno otkrila da je Soroš izdvojio najmanje 131 dolara za najmanje 253 medijske organizacije širom sveta, uz pomoć kojih je uticao na javno mnjenje i branio se od kritika.

"Ova mreža medijskih veza omogućava Sorošu da ima značajanu kontrolu nad pričama koje mediji pokrivaju, uticaj na to kako pokrivaju te priče i koje priče izostavljaju", napisali su Vaskez i Šnajder.

Mnoge medijske ličnosti povezane su sa Sorošem preko Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), koji je dobio 2,7 miliona od grupa koje podržava Soroš.

MRC je takođe pronašao nekoliko članova odbora CPJ koji su, nekad suptilno a nekada sasvim eksplicitno, branili Soroša u svojim vestima.

Ipak, nisu svi uticajni medijski radnici koje posredno finansira Soroš ispred kamere.

Predsednik En-Bi-Si Juniversal grupe Cezar Konde, koji vodi En-Bi-Si Njuz, Em-Es-En-Bi-Si i Si-En-Bi-Si takođe je povezan sa Soroševom novcem preko Aspen instituta čiji je bio stipendista.

Kako otkriva studija, Soroševe grupe su između 2016. i 2020. godine institutu "Aspen" dale više od 1,1 miliona dolara.

Novinari i rukovodioci u "Maršal projektu" i "ProPublika" takođe su povezani sa Soroševim organizacijama, pošto su obe grupe dobile više od 1,2 miliona dolara od krajnje levičarskog milijardera od 2016. do 2020.

Nacionalni javni radio i Politifakt takođe bar delimično finansiraju grupe koje podržava Soroš, navodi se u studiji.