"Katargejt": Italijanski poslanik priznao krivicu i nagodio se s tužilaštvom

Optuženi Panceri će istražnim organima pružiti informacije o tome koje su strane zemlje, uključujući i Katar, vršile nelegalni uticaj na Evropski parlament, navodi se u saopštenju belgijskog tužilaštva

Pjer Antonio Panceri, nekadašnji poslanik Evropskog parlamenta koji je među četvoro pritvorenih zbog afere "Katargejt", nagodio se sa belgijskim tužilaštvom da sarađuje sa organima gonjenja u zamenu za smanjenje kazne.

Panceri će istražnim organima pružiti informacije o tome koje su strane zemlje, uključujući i Katar, vršile nelegalni uticaj na Evropski parlament, navodi se u saopštenju belgijskog tužilaštva koje prenosi "Politiko". Italijanski političar navodno će otkriti istražiteljima detalje o finansijskim aranžmanima, zemljama uključenim u njih, ko je profitirao od toga i ko je bio umešan u kupovinu uticaja.

Jedan od Pancerijevih advokata Loren Ken rekao je da je njegov klijent priznao da je učestvovao u korupciji, kao i da je priznao da je učestvovao u kriminalnom udruživanju.

"Prema odrednicama koje je upotrebilo državno tužilaštvo, on je priznao da je bio na čelu ili jedan od vođa kriminalne organizacije. To su ozbiljne stvari", rekao je Pancerijev advokat za belgijsku televiziju.

Italijanu preti kazna zatvora od jedne do deset godina, ali će njena dužina biti predmet nagodbe, kao i oduzimanje imovine u iznosu za koji je optužen da je nelegalno stekao, a procenjuje se da se radi o oko milion evra.