Svet

Bugarska je Ukrajinu tajno snabdevala oružjem i dizelom

Suprotno zvaničnom stavu Sofije, država je pokrivala 40 posto potreba ukrajinskih tenkova i drugih vozila u periodu od aprila do avgusta, iako je u to vreme proizvodila gorivo samo od nafte dobijene iz Rusije
Bugarska je Ukrajinu tajno snabdevala oružjem i dizelomGetty © Hristo Rusev / Stringer

Bugarska je, suprotno svom zvaničnom stavu, prošlog proleća počela tajno da snabdeva Ukrajinu velikom količinom municije i dizel gorivom, piše nemački list "Velt".

"U određenom periodu je Bugarska pokrivala trećinu potreba ukrajinskih trupa. Ali to nije sve - Bugarska je tiho u Ukrajinu izvozila i dizel gorivo, obezbeđujući tako do 40 odsto potreba za tenkove i druga vozila u periodu od aprila do avgusta", piše list pozivajući se na bugarskog političara koji je ranije bio visoko pozicioniran u državnom aparatu.

Bugarska i Mađarska su do sada važile za jedine članice EU koje Ukrajini nisu isporučivale oružje i municiju. Krajem aprila prošle godine tadašnji premijer Kiril Petkov je posle posete Kijevu najavio spremnost zemlje da samo da remontuje ukrajinsku vojnu opremu.

"Bugarska je bila poznata po svom stavu protiv isporuke oružja Ukrajini", navodi medij.

Međutim, kako se navodi, Sofija je aktivno podržavala Kijev municijom i dizel gorivom i to u "odlučujućim mesecima", a u to su direktno bili uključeni tadašnji premijer Kiril Petkov i ministar finansija Asen Vasilev.

List je ovu informaciju nazvao posebno sočnom, pošto je Bugarska u to vreme proizvodila gorivo samo od nafte dobijene iz Rusije. Dizel se proizvodi u petro-hemijskoj fabrici Burgas, koja je tada bila u vlasništvu "Lukoila".

Municija, koja je počela ubrzano da se proizvodi u Bugarskoj, nije odlazila direktno u Ukrajinu, kako bi se izbegle naknade za direktne isporuke. U jednoj fazi, kargo letovi sa municijom sleteli su u Poljsku, na aerodrom Žešov u blizini ukrajinske granice, a njihov transport platili su London i Vašington.

Vojnu pomoć Bugarske na zahtev "Velta" potvrdio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba, a ni sami Petkov i Vasilev nisu negirali ovu informaciju.

image