Mask: Davoski forum je "neizabrana svetska vlada"

Milijarder opominje da takvu vladu niko nikada nije tražio, niti je želi, a potom je otvorio anketu na temu da li Svetski ekonomski forum treba da vlada planetom

Otkad je počelo ovogodišnje zasedanje Svetskog ekonomskog foruma (VEF), koji se održava od 16. do 20. januara u Davosu, vlasnik "Tvitera" i "Tesle" Ilon Maks postavio je seriju tvitova i vezi sa švajcarskim forumom.

Najnovija konstatacija tiče se globalnog značaja VEF-a, odnosno uloge koju želi da preuzme.

Maskov tvit je bio odgovor na snimak na kojem se vidi osnivač i predsednik VEF-a Klaus Švab dok govori o tome kako se novom Forumovom "Selu globalne saradnje" u Metaverzumu može verovati u trenutku kada je poverenje širom sveta u političke institucije na istorijski niskom nivou. A tome u prilog, tvrde iz VEF-a, ide i činjenica da je Interpol uključen u projekat.

"VEF sve više postaje neizabrana svetska vlada koju narod nikada nije tražio, niti je želi", napisao je on na Tviteru.

Potom je otvorio i još jednu u nizu anketa, sada s pitanjem – Da li Svetski ekonomski forum treba da vlada svetom?

Inače, saradnik Svetskog ekonomskog foruma je i Ilonov brat Kimbal Mask. Suosnivač je kompanije "Kičen". Njegovi restorani nabavljaju hranu od lokalnih farmera, i tako stimulišu privredu lokalnih poljoprivrednika u iznosu od milion dolara godišnje.

Ovogodišnjem samitu u Davosu prisustvuje 2.700 učesnika, uključujući više od 600 globalnih izvršnih direktora, 116 milijardera i preko 50 svetskih lidera. Razgovaraće se o svetski značajnim pitanjima kao što su klimatske promene, nove tehnologije i bezbednost.

Među gostima ove godine nema nikog iz Rusije i Kine, dok će njihovo odsustvo popuniti brojni milijarderi iz zalivskih zemalja. Srbiju predstavljaju  predsednik Aleksandar Vučić i ministarka kulture Maja Gojković.