Džordž Santos: Kongresmen, notorni lažov i - bivša dreg kraljica, nesuđena gej mis Rio de Žaneira?

Santos je 2008. godine učestvovao u dreg takmičenju u Riu ali je izgubio, ukazao je je jedan kongresmenov poznanik i dreg "koleginica"

Republikanski poslanik u Kongresu Džordž Santos takmičio se pre 15 godina kao dreg kraljica u Brazilu, kako tvrde dva njegova poznanika, od kojih je jedan bio Santosova "koleginica" na dreg takmičenjima.

Pedesetosmogodišnji brazilski izvođač koji nastupa pod imenom Eula Rošar, rekao je za Rojters je da se sprijateljio sa kontroverznim kongresmenom 2005. godine na prvoj gej paradi u Niteroju, predgrađu Rio de Žaneira. Tri godine kasnije, Santos se takmičio kao dreg kraljica u Riu, dodao je Rošar.

Rošar je rekao da je Santos tokom svog nastupa 2005. bio "slaba" dreg kraljica, nastupivši u jednostavnoj crnoj haljini.

On je dodao da se Santos 2008. godine u Niteroj vratio "sa mnogo novca" i raskošnom ružičastom haljinom kojom je pokazao svoj novostečeni status. Santos se i te godine takmičio kao dreg kraljica ali je izgubio, ukazao je Rošar.

"Mnogo se promenio, ali je uvek bio lažov. Uvek je bio takav sanjar", rekao je Rošar.

Druga osoba iz Niteroija koja je poznavala kongresmena, a koja je tražila da ostane anonimna, potvrdila je da je kongresmen učestvovao na dreg takmičenjima i da je stremio da postane gej mis Rio de Žaneira.

Džordž Santos - java ili san?

Džordž Santos postao je kontroverzna figura kada je na videlo izašlo da je većina njegove biografije - fiktivna. Santos je ranije priznao da je lagao o svom radnom iskustvu, obrazovanju i porodici.

Između ostalog je lažno tvrdio da ima diplome sa Njujorškog univerziteta i koledža Baruk, da je radio u "Goldman saksu" i "Siti grupi", kao i da je Jevrejin i da su mu baka i deda pobegli od nacista tokom Drugog svetskog rata.

Među stavkama iz svoje biografije koje je nastojao da sakrije našao se i brak sa ženom od koje se kongresmen, koji inače tvrdi da je gej, razveo 2019. godine.

Uprkos svojoj (navodnoj) seksualnoj orijentaciji, Santos je prethodno podržao zakon u Floridi kojim se zabranjuje nastava seksualnog vaspitanja i rodnog identiteta za decu mlađu od 10 godina. Kako navodi Rojters, Santos je u oktobru odgovorio na kritike povodom podrške tom zakonu rečima:

"Ja sam otvoreno gej, nikada nisam imao problema sa svojim seksualnim identitetom u protekloj deceniji, i uveravam vas da ću uvek biti zagovornik LGBT ljudi."

Predsednik Nadzornog odbora Predstavničkog doma Džejms Komer izjavio je u nedelju da će Santos biti izbačen iz kongresa ukoliko je "doterivanjem" svoje biografije izmišljenim detaljima prekšio zakone koji se odnose na finansiranje političke kampanje.