Predsednica Moldavije: Znamo da vam je Ukrajina prioritet, ali i nama treba oružje

Moldavija je podnela zvaničan zahtev za pridruživanje Evropskoj uniji samo nedelju dana nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu prošlog februara

Predsednica Moldavije Maja Sandu zatražila je od zapadnih saveznika da toj državi obezbede sisteme protivvazdušnog nadzora i odbrane. 

"Zatražili smo sisteme vazdušnog nadzora i odbrane. Razumemo da je Ukrajina prioritet, ali se nadamo da ćemo i mi dobiti neke", rekla je Sandu u razgovoru za Rojters na marginama Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu.

Moldavska prozapadna vlada snažno je podržala Kijev i podnela je zvaničan zahtev za pridruživanje Evropskoj uniji samo nedelju dana nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu prošlog februara, piše agencija.

Sandu je rekla da je vojni budžet države povećan i da vlada razgovara sa EU o dodatnoj vojnoj pomoći. Istovremeno, optužila je Moskvu da pokušava da destabilizuje Moldaviju.

EU je prihvatila zahtev Moldavije za članstvo u junu kada je isti status proširila na susednu Ukrajinu.

To je za Sandu bio veliki trijumf, budući da je Moldavija jedna od najsiromašnijih država u Evropi koja se suočava sa brojnim ekonomskim problemima, navodi Rojters.

Sandu je izjavila da će njenoj zemlji 2023. godine biti potrebno najmanje 600 miliona evra finansijske podrške međunarodne zajednice kako bi mogla da zaštiti građane od inflacije.