Gde su pare? Revizija otkrila da je Pentagon "progutao" 220 milijardi dolara

Ministarstvo odbrane SAD nije uspelo da popiše 61 odsto svoje imovine vredne 7,2 biliona dolara

Pentagon je peti put zaredom omanuo u procesu revizije, budući da nije mogao da objasni koliko je vojne opreme koju finansiraju američki poreski obveznici podeljeno izvođačima, odnosno gde tačno ide njihov novac.

Ponovo se tako pokazalo da je ministarstvo odbrane SAD, sa budžetom dvostruko većim od diplomatskog budžeta Stejt departmenta bukvalno "crna rupa" koja usisava novac građana, a da niko i ne zna gde te pare zapravo završavaju.

Izveštaj američke Vladine kancelarije za odgovornost otkrio je tako da ministarstvo odbrane SAD nije uspelo da popiše čak 220 milijardi dolara vrednu imovinu, opremu, materijal i oružje date kompanijama koje po ugovoru treba da se bave popravkom, održavanjem, remontovanjem, ili modifikacijom.

Ova kancelarija procenjuje čak i da je iznos kome se trag zapravo i ne zna ovom cifrom i značajno potcenjen.

"Pentagon možda zna kako i on i njegove vojne službe troše novac, ali to nije u stanju da dokaže", konstatuje sajt "Militari", dodajući da ministarstvo odbrane nije na adekvatan način izvršilo reviziju svog knjigovodstva, kome je "izmaklo" oko 61 odsto imovine vredne 7,2 biliona dolara.

U tu vrednost koju su revizori analizirali uračunato je 2,9 miliona zaposlenih vojnika i civila, 643.900 fizičkih objekata kao što su zgrade, putevi i ograde na 4.860 lokacija širom sveta i jedan od najvećih sistema zdravstvene zaštite u SAD sa 9,6 miliona korisnika. Predmet revizije je i oprema kao što su brodovi i tenkovi, i drugi sisteme naoružanja visoke vrednosti, poput na primer vodećeg vojnog lovca pete generacije F-35 "lajtning".

Prema pisanju "Militarija", obaveznu reviziju zakon zahteva još od 1994.godine, ali je to ignorisano duže od dve decenije. Prvi put, ovaj "podvig" kontrolisanja službenih knjiga sproveden je 2018.godine, ali Pentagon je na tom ispitu pao. I od tada, pada i svaki sledeći put.

Iako opet  propao, poslednji pokušaj da se sva ta vladina imovina kojom ugovorci raspolažu popiše zahtevao je veliko angažovanje finansijskih stručnjaka. Ukupna revizija Ministarstva odbrane bila je zapravo skup od 27 odvojenih revizija koje je sprovodilo oko 1.600 revizora iz različitih privatnih firmi.

"Ne bih rekao da smo omanuli. I sam proces je važan za nas i čini nas boljim, iako to nije onako brzo koliko želimo", rekao je kontrolor Pentagona Majk Mekord, a preneo "Difens njuz".

Vladina kancelarija za odgovornost poručila je Pentagonu (inače jedinoj velikoj saveznoj agenciji koja nije mogla da dobije revizorsko mišljenje), da treba da razvije poseban plan ne bi li otkrio šta je problem u njegovom računovodstvu.

Mekord kaže da je uspešna revizija važna kako bi se povećalo poverenje u ministarstvo odbrane i vojsku.

"Da je Pentagon u stanju da na papiru dokaže kako se zapravo koriste američki resursi za odbranu, bio bi to znak odgovornosti za resor, a taj rezultat je, barem za ovu godinu, nedostižan", navodi "Dejli koler".

Revizori su inače prvi put prijavili neuspeh Pentagona da obračuna vladinu opremu ili materijal koji koriste ugovorne agencije još 2021. godine.

"Ovo dugotrajno pitanje jedan je od razloga zašto ministarstvo nije u mogućnosti da spremi finansijske izveštaje koji se mogu revidirati", zaključuju iz Kancelarije za odgovornost.