"Sloboda, jednakost, bratstvo" današnje Francuske: Pariz blokirao račune "RT Frans"

Sama činjenica postojanja ruskih državnih medija u Evropi ne da mira francuskim vlastima, poručila je glavna urednica "RT Frans"

Računi francuske redakcije RT - "RT Frans" su blokirani, saopštila je danas ruska redakcija RT, pozivajući se na reči glavne urednice i predsednice "RT Frans" Ksenije Fjodorove. Vest je prethodno prvi preneo francuski "Mond".

"Dobili smo pismo od naše banke u vezi sa blokadom računa 'RT Frans' po nalogu francuskih vlasti u vezi sa devetim paketom sankcija Evropske unije, koji je bio usvojen u decembru. Uprkos tome što se 'RT Frans' ne nalazi na sankcionom spisku i ima pravo da posluje u Francuskoj, takva odluka faktički parališe naš rad. Očigledno je da sama činjenica našeg postojanja ne da mira francuskim vlastima", rekla je Fjodorova, odbivši da daje više komentara kako ne bi ugrozila ionako težak položaj novinara i drugih radnika, preneo je TASS.

"Mond" je objavio da je blokiranje računa posledica odluke Glavne uprave za trezor pri francuskom Ministarstvu ekonomije i finansija.

Glavna urednica RT-a Margarita Simonjan prokomentarisala je odluku rekavši da je ona "pravi primer" čuvene kovanice "Liberté, égalité, fraternité". 

"Ugašeni su svi računi našeg 'RT Frans'. Eto šta su sloboda, jednakost i bratstvo u današnjoj Francuskoj", napisala je ona na društvenim mrežama.

Deveti paket sankcija protiv Rusije usvojen je 16. decembra. Onima koji su se našli na tom novom spisku EU zabranjuje ulazak na svoju teritoriju, ali i blokira imovinu koju ovi pojedinci imaju u državama članicama unije. Na listi se našlo 40 poslanika Državne dume, 44 člana Saveta Federacije, pet ruskih partija, 20 članova ustavnog suda, predstavnici agencija za sprovođenje zakona i osobe iz medija. Nove mere su uvedene i protiv tri banke i nekoliko televizija – "NTV", "Rosija 1", "REN TV" i "Pervij kanal".

Hajka na ruske medije u inostranstvu počela je još 2016, kada je Evropski parlament usvojio rezoluciju u kojoj se ističe potreba suprotstavljanja ruskim medijima, a pre svega "Sputnjiku" i "RT". Početkom marta 2022. EU je zabranila emitovanje signala ova dva medija usled eskalacije sukoba u Ukrajini. Na spisku su se našle engleska, nemačka, francuska i španska redakcija RT-a.

Francuska redakcija RT-a bezuspešno je pokušala da ospori odluku Evropskog suda o prekidu emitovanja – ovo telo potvrdilo je da ima pravo da zabrani emitovanje signala ruskih medija jer oni podržavaju specijalnu rusku vojnu operaciju u Ukrajini, iako nije dostavilo konkretne dokaze prema kojima bi bilo pokazano da ruski mediji narušavaju bilo koji od postojećih zakona.

Širenje informacija putem televizija koje finansira ruska država "može da predstavlja značajnu i direktnu pretnju javnom redu i bezbednosti Evropske unije", naveli su tada u Evropskoj uniji u pokušaju da objasne ono što je, zapravo, jasan primer gušenja slobode reči, o čemu su govorili i iz Moskve.