Svet

Holandija šalje avione Kijevu, a za tenkove čeka dozvolu Nemačke

Holandija spremna da pomogne u plaćanju modernih tenkova "leopard 2" koje druge zemlje šalju Ukrajini
Holandija šalje avione Kijevu, a za tenkove čeka dozvolu Nemačkewww.globallookpress.com © Philipp Schulze/dpa

Holandska vlada će razmotriti isporuku borbenih aviona F-16 Ukrajini ako Kijev to zatraži, javlja "Nederland tajms".

Tokom jučerašnje parlamentarne debate holandski ministar spoljnih poslova Vopke Hoekstra poručio je da će vlada biti otvorena za takve zahteve i da "ne postoje tabui" kada je u pitanju isporuka redovne opreme Kijevu.

Prema njegovim rečima, Holandija šalje samo opremu koju Ukrajina traži, a trenutno je to uglavnom teško naoružanje. Kijev već neko vreme želi moderna borbena vozila, a nekoliko zemalja izrazilo je spremnost da ispuni te zahteve. Poljska i Finska žele da pošalju nemačke tenkove "leopard 2", ali im je za to potrebna dozvola Berlina.

Ministarka odbrane Holandije Kajsa Olongren ranije je na sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu izjavila da je Holandija spremna da pomogne u plaćanju modernih tenkova "leopard 2" koje druge zemlje šalju Ukrajini.

"To je nešto što smo spremni da uradimo. Čekamo stav Nemačke o ovoj temi, ali ja sam za pokušaj pronalaženja rešenja i slanja tenkova u Ukrajinu", rekla je ona za "Blumberg".

Ranije je i Sjurd Sjordsma iz partije "Demokrate 666" zatražio od vlade da isporuči avione F-16 i borbena vozila ukrajinskim oružanim snagama.

image