Ko je Lin Trejsi, nova američka ambasadorka u Rusiji?

SAD ostaju posvećene podršci Ukrajine, ali ostavljamo otvorena vrata za bolju budućnost, poručila nova ambasadorka

Krajem januara u Moskvu će doputovati nova ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Lin Trejsi koja je prethodno bila ambasadorka u Jermeniji od 2019. godine.

Trejsi je prethodno bila viši savetnik za ruske poslove u Birou za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta, a od 2014. do 2017. godine radila je kao zamenica šefa misije u američkoj ambasadi u Moskvi.

Pored toga, kao diplomata službovala je u Kirgistanu, Avganistanu, Kazahstanu, Pakistanu, Turkmenistanu i Gruziji.

U Pakistanu 2008. godine, njen auto je izrešetan mecima od strane militanata, nakon čega joj je tadašnja državna sekretarka Hilari Klinton dodelila nagradu za heroizam.

Prilikom saslušanja pred Komitetom za spoljne poslove američkog Senata u novembru, Trejsi je istakla da će njen prioritet biti briga o Amerikancima zatočenim u Rusiji.

"Vršiću pritisak na rusku vladu da ispuni svoje obaveze, uključujući one koje se odnose na fer tretman naših građana koji su u pritvoru".

Ona je dodala da SAD ostaju posvećene podršci suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Ukrajine, kao i pomoći Ukrajini da se odbrani od, kako je navela, neopravdanog i ničim izazvanog rata protiv Ukrajine koji je doveo u opasnost bezbednost Evrope i potkopao ekonomsku stabilnost na globalnom nivou.

Trejsi je rekla da će pružiti podršku aktivisti Vladimiru Kara-Murzi, Alekseju Navaljnom i novinaru Radija Slobodna Evropa Vladislavu Jesipenku koji su "zatvoreni ili maltretirani samo zato što su nastojali da ostvare svoje osnovne slobode".

Istovremeno, istakla je da promovisanje međusobnog razumevanja između Amerikanaca i Rusa može doprineti dugoročnoj stabilnosti u bilateralnim odnosima dve zemlje.

"Čak i u najmračnijim danima Sovjetskog Saveza, građani u obe zemlje stvarali su međusobne veze. Negovaću ove veze, posebno kroz naše programe javne diplomatije, kako bi vrata za bolju budućnost ostala otvorena", poručila je Trejsi i zaključila da će voditi "iskrenu diplomatiju", podržavajući napore predsednika Džoa Bajdena da zadrži otvorene kanale komunikacije.

Kada je objavljeno da će Lin Trejsi biti imenovana za novu ambasadorku SAD u Rusiji, "Njujork tajms" je pisao da ona stiže u Moskvu "u najmračnijem trenutku za američko-ruske odnose od Hladnog rata".

"Rat u Ukrajini je praktično zaustavio diplomatiju između SAD i Rusije, iako obe zemlje i dalje imaju ambasade sa malo osoblja u dve prestonice. Američki zvaničnici su saopštili da je održavanje određenih veza važno kako bi se izbegli nesporazumi i zaštitili vitalni interesi", navodi se u tekstu američkog lista.