Hakovan američki bežični operater: Na meti 37 miliona korisnika

Hakeri su imali pristup osnovnim informacijama o nalogu, uključujući imena klijenata, adrese za naplatu, datume rođenja i brojeve telefona

Američki bežični operater T-Mobajl obavestio je milione svojih klijenata da su hakeri imali pristup nekim podacima iz njihovih naloga u nedavnom upadu podataka.

Incident je poslednji u nizu kršenja bezbednosnih protokola koji je pogodio jednog od najvećih provajdera mobilnih usluga u zemlji.

Kompanija je saopštila da su napadači uspeli da "dobiju ograničene vrste informacija" od 37 miliona klijenata korišćenjem interfejsa za programiranje aplikacija. Problem je rešen u roku od jednog dana.

Hakeri su imali pristup osnovnim informacijama o nalogu, uključujući imena klijenata, adrese za naplatu, datume rođenja i brojeve telefona, ali ne i lozinkama, brojevima kreditnih kartica ili osetljivim finansijskim podacima. 

"Razumemo da ovakav incident utiče na naše kupce i žalimo što se to dogodilo. Iako mi, kao i svaka druga kompanija, nažalost nismo imuni na ovu vrstu kriminalnih aktivnosti, planiramo da nastavimo sa značajnim, višegodišnjim ulaganjima u jačanje našeg programa sajber bezbednosti", navodi se u saopštenju kompanije.

Kompanija T-Mobajl ima više od 102 miliona korisnika u Austriji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Makedoniji, Poljskoj, Češkoj, Nemačkoj itd.