Svet

Ruska ambasada: Zbog progona "RT Frans" ispaštaju stanovnici Francuske

Odluka francuske banke da zamrzne račune "RT Frans" krši prava Francuza koji su tu zaposleni, poručuju iz Ambasade Rusije u Parizu
Ruska ambasada: Zbog progona "RT Frans" ispaštaju stanovnici Francuskewww.globallookpress.com © IMAGO/Vincent Isore

Celokupno francusko govorno stanovništvo u Evropi ispaštaće zbog progona kanala "RT Frans", saopštila je ambasada Rusije u Francuskoj. 

"Uvereni smo da su glavni gubitnici u ovoj situaciji stanovnici Francuske i drugih zemalja francuskog govornog područja u Evropi, kojima je uskraćen pristup visokokvalitetnom i pouzdanom izvoru informacija", saopštilo je diplomatsko predstavništvo u komentaru za "RIA Novosti".

Ambasada je navela da odluka francuske banke da zamrzne račune "RT Frans" krši prava Francuza koji su tu zaposleni.

"Odluka šteti i francuskim građanima koji rade za 'RT Frans', koji će, po nalogu sopstvene vlasti, u ovim teškim vremenima biti izbačeni na ulice. Sumnjamo da će se inicijatori progona 'RT Frans' baviti time da ih zaposle", rekli su u diplomatskom predstavništvu.

Ambasada je izrazila nadu da će "RT Frans" nastaviti da se emituje na francuskom jeziku u korist publike koja govori francuski širom sveta.

Ranije je šefica "RT Frans" Ksenija Fedorova rekla da su računi redakcije u Francuskoj blokirani, a banka je saopštila da su to uradili po nalogu vlasti u vezi sa devetim paketom sankcija Rusiji usvojenim u decembru prošle godine. 

Prema njenim rečima, uprkos tome što se "RT Frans" ne pojavljuje na listi sankcija i ima pravo da radi u Francuskoj, takva odluka zapravo onemogućava rad ovog medija.

Opasan presedan

U martu, nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, Evropska komisija je zabranila prenos signala "RT Frans" i radija "Sputnik Francuska". Ubrzo nakon toga, francuski medijski regulator Arkom najavio je obustavu emitovanja ovih medija u Francuskoj.

Šef Evropske federacije novinara Rikardo Gutijerez rekao je da je zabrana ruskih medija u EU, uključujući RT i "Sputnik", "postavila opasan presedan koji predstavlja pretnju slobodi štampe".

Državni savet Francuske je početkom decembra naložio medijskom regulatoru Arkom da preispita i odluku o nastavku emitovanja ruskih TV kanala od strane francuskog satelitskog operatera Eutelsat.

Situacija sa ruskim medijima na Zapadu poslednjih godina postaje sve teža. Evropski parlament je u novembru 2016. usvojio rezoluciju u kojoj se navodi potreba da se suprotstavi ruskim medijima, pri čemu su "Sputnik" i RT navedeni kao glavne pretnje. 

Brojni zapadni političari, uključujući američke senatore i kongresmene, kao i predsednika Francuske, optužili su "Sputnik" i RT za mešanje u američke i francuske izbore, ali nisu pružili nikakve dokaze. Zvanični ruski predstavnici su takve izjave nazvali neosnovanim.

image