Bivši savetnik Zelenskog: Ukrajina ne može da pobedi, sad mogu da kažem sve

Kijev je propustio i vojnu i unutrašnjopolitičku šansu da osvoji pobedu u specijalnoj vojnoj operaciju u Ukrajini, rekao je Aleksej Arestovič

Ukrajina ne može da pobedi u konfliktu sa Rusijom, izjavio je bivši savetnik ukrajinskog predsednika Aleksej Arestovič.

"Više nisam zvaničnik tako da mogu da kažem šta hoću. Ako su svi mislili da mi garantovano možemo da pobedimo u ratu, od 14. januara to više ne izgleda tako", rekao je on, prenose "RIA Novosti".

"Propustili smo vojnu šansu, izgubili smo vreme, a Rusi su započeli mobilizaciju, obnovili situaciju na frontu i na nekim mestima čak stvorili superiornost. Ne samo da Zapad nije dao oružje, već smo mi propustili i unutrašnjopolitičku šansu", rekao je Arestovič u intervjuu objavljenom na njegovom Jutjub kanalu i Telegramu.

On smatra da će biti potreban izuzetan "skok" kako bi se Ukrajina izvukla iz tog zapleta.

Takođe je rekao i da vlada Vladimira Zelenskog treba da sasluša upozorenja poljskog predsednika Andžeja Dude da će Ukrajina uskoro prestati da postoji.

Dodao je i da je u Ukrajini počela borba za vlast koja će u bliskoj budućnosti rezultirati porazom.

"Istorija se okreće, a mi je ne kontrolišemo", zaključio je.

Ove izjave Arestoviča su dijametralno suprotne njegovim ranijim tvrdnjama dok je bio na visokoj funkciji kada je redovno širio optimizam i najavljivao "skoru pobedu Oružanih snaga Ukrajine", navode RIA Novosti.

Arestovič je inače podneo ostavku 17. januara, nakon što je tri dana ranije izjavio da je uništenje dela kuće u Dnjepropetrovsku delo ukrajinske PVO. 

Kasnije je zvaničnik u kabinetu Zelenskog izjavio da je zgrada u Dnjepru uništena ruskom krstarećom raketom tipa X-22 i da "nijedna raketa PVO nije mogla da izazove ni pola takvog razaranja".

U ponedeljak, 16. januara, pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov skrenuo je pažnju na reči predstavnika Ukrajine da je ukrajinska protivraketa uzrok urušavanja ulaza u kuću u Dnjepropetrovsku. On je takođe napomenuo da Oružane snage Rusije ne gađaju stambene zgrade i socijalnu infrastrukturu Ukrajine. 

Suočen sa velikom kritikom, Arestovič je prvo povukao izjavu, a nakon toga podneo ostavku.